Matematik

Ekspontitionel funktioner!!

06. marts 2014 af ukendt96 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Heeey.. Har besvaret det første spørgsmål, med at g(x) og k(x) er de voksende funktioner.. Forstår bare ikke de to sidste spørgsmål, og ved ikke hvad man skal.. Ved dog det er k(x) som har en vækstrate på 20%, men der er jo allerede skrevet en forskrift for den??..Nogle som evt. kunne forklare så jeg kunne få dem lavet? :)

Vedhæftet fil: chaa.png

Svar #1
06. marts 2014 af ukendt96 (Slettet)

hjæælp skal aflevere om 1½ time


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. marts 2014 af Therk

Du vil gerne skrive funktionen f(x) på formen

f(x) =b\cdot a^x.

Du ved, at x^0 = 1 for alle x. Så find b ved:

10 = f(0) = b \cdot a^0 = b \cdot 1.

En vækst på 20% betyder, at når x stiger med 1, skal dens funktionsværdi stige med 20%. En måde at skrive det op på, så det giver mere intuitiv mening er: 

a = (1+y)^x,

som betyder, at a skal være sig selv (1), PLUS det, der svarer til 20% af dens værdi. y er så 20\% = 0.2.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. marts 2014 af Therk

Start lidt før en anden gang!


Svar #4
06. marts 2014 af ukendt96 (Slettet)

Har lidt svært ved at forstå hvad der sker i #2.

Altså opgaven vil have mig til at skrive en helt ny funktion/forskrift som hedder f, hvor den har en vækstrate på 20%.. Jeg forstod den nederste del, med at a = 1,20.. Forstå så bare ikke den øverste del, med at finde b? kunen du evt uddybe eller genforklar det, lidt anderledes..


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. marts 2014 af Therk

Naturligvis. Hvis

f(0)=10

og

f(x) = b\cdot 1.2^x

skal du, for at finde b blot indsætte 0x'ets plads og 10f(0)'s plads.

\begin{align*} f(x) &= b \cdot 1.2^x \\ f(0) &= b \cdot 1.2^0 &\qquad (1)\\ 10 &= b \cdot 1, &\qquad (2) \end{align}

hvor vi i ligning (1) har indsat x=0 og i ligning (2) har indsat f(0)=10.

Gav det mening?


Svar #6
06. marts 2014 af ukendt96 (Slettet)

Ok tror jeg har forstået det nu.. Så nu hvor vi har 10 = b * 1, skal jeg vel bare isolere b så det står alene på en af lighedstegnet sider ikke? Så 10 / 1 = b? Eller hvordan?? Har forstået det indtil videre, kan bare ikke se hvodan 10 = b * 1 giver mig resultatet på b, hvis ikke b er isoleret så det står alene.


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. marts 2014 af Therk

Fuldstændig korrekt, og du har helt ret. Jeg "snyder" bare ved at indse, at

1\cdot b = b.
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. marts 2014 af Therk

1*b = b.


Skriv et svar til: Ekspontitionel funktioner!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.