Fysik

Radioaktivitet

09. marts 2014 af Krabbee (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Er der nogle der kan jeg hjælpe mig med disse to spørgsmål?

En radioaktiv kilde indeholder 1,0 mg Cs-137, der er b- - aktivt. Herved dannes Ba-137 i exciteret tilstand, som betegnes Ba*-137. Halveringstiden for Cs-137 er 30 år.
Hvor stor er aktiviteten fra denne kilde?
Ba*-137 henfalder til grundtilstanden under udsendelse af g-stråling.
I kilden vil der indstille sig en ligevægt mellem dannelse og henfald af Ba*-137.
Bestem antallet af Ba*-kerner i kilden.

Kan det passe at det spørgsmål med aktiviteten bare skal slås op, for jeg har fundet et sted, hvor der står, at aktiviteten af en Cs-137 kilde er 3,7*104 Bq? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2014 af mathon


                     Aktiviteten afhænger af antallet af Cs-137 kerner, dvs af mængden af Cs-137.


Svar #2
09. marts 2014 af Krabbee (Slettet)

Mængden af Cs-137 er 1,0 mg. Er der så en formel, man kan bruge til at regne det ud? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. marts 2014 af mathon

            N(Cs-137) = (1,0·10-3 g) / (136,907073 g/mol) · (6,02214·1023 mol-1) = 4,39871·1018

            A = k · N = (ln(2)/T1/2) · N


Svar #4
09. marts 2014 af Krabbee (Slettet)

Okay. Kan det godt passe at aktiviteten så er 1,01631*1017 Bq?

Og når der ikke står noget om, hvor stor mængde der er af Ba*-137, skal man så bare selv vælge en mængde?


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. marts 2014 af mathon

…der indstiller sig en ligevægt mellem dannelse og henfald af Ba*-137.


Svar #6
09. marts 2014 af Krabbee (Slettet)

Ja, men vil det sige, jeg bare skal bruge formlen 

N(Ba*-137) = (1) / (atomvægt g/mol) · (6,02214·1023 mol-1)? :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. marts 2014 af mathon

                    \small k = \frac{\ln(2)}{T_{_{1/2}}} = \frac{\ln(2)}{30\: \aa r} = \frac{\ln(2)}{9,46708\cdot 10^8\: s} = 7,32166\cdot 10^{-10\: }s^{-1}

                    \small A(^{137}Cs) = k\cdot N =\left ( 7,32166\cdot 10^{-10} s^{-1} \right ) \cdot \left ( 4,39871\cdot 10^{18} \right ) = 3,22059\cdot GBq


Svar #8
09. marts 2014 af Krabbee (Slettet)

Okay, mange tak skal du have for hjælpen!! :)


Skriv et svar til: Radioaktivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.