Kemi

Opgaver i ligevægt.. HJÆLP haster....

21. marts 2014 af iskander2990 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 1

 

Vi ser på ligevægten

Fe+3(aq) + SCN-(aq) <-> [FeSCN]+2(aq)                              KK1(25°C) = 890 M-1

Men jern(III) kan faktisk lave flere kompleksbindinger med SCN-(aq)(thiocyanat) og derved binde to eller tre thiocyanationer SCN-(aq).

[FeSCN]+2(aq) + SCN-(aq) <-> [Fe(SCN)2]+1(aq)                               KK2(25°C) = 87 M-1

[Fe(SCN)2]+1(aq) + SCN-(aq) <-> [Fe(SCN)3](aq)            KK3(25°C) = 25,1 M-1

Hvorfor har komplekskonstanterne (ligevægtskonstanterne) samme enhed?

Kan man se hvilken af disse reaktioner der er mest forskudt imod højre eller er de ikke sammenlignelige?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2014 af mathon

   I alle tre tilfælde bliver enheden

                               \frac{M}{M\cdot M}=M^{-1}

Da temperaturen er ens i de tre tilfælde, kan der sammenlignes.

                     Fe3+ (aq) + SCN- (aq) <--->    [FeSCN]2+ (aq)                   er stærkt forskudt mod højre

                     [FeSCN]2+ (aq) + SCN- (aq) <--->    [Fe(SCN)2]+ (aq)       er i nogen grad forskudt mod højre

                     [Fe(SCN)2]+ (aq) + SCN- (aq) <--->    [Fe(SCN)3] (aq)      er moderat forskudt mod højre


Skriv et svar til: Opgaver i ligevægt.. HJÆLP haster....

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.