Matematik

Mængde

24. marts 2014 af YesMe (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvorfor er

x∉(A∪B) det samme som

x∉A ∩ x∉B, men ikke

x∉A ∪ x∉B?

Jeg forstår det ikke.

Kan I forklare eller vise mig hvorfor det er sådan, det skal være?


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det er det samme som

(x ∉ A) ∧ (x ∉ B) .

Din notation er ikke gangbar for de sidste linier.

Vi har

x ∉ (A∪B) ⇔

¬(x ∈ (A∪B)) ⇔

¬ ( (x ∈ A) ∨ (x ∈ B) ) ⇔

(¬(x ∈ A)) ∧ (¬(x ∈ B))  ⇔

(x ∉ A) ∧ (x ∉ B)

Der benyttes her, at for logiske udsagn p og q gælder der

¬ (p ∨ q)  ⇔  ¬p ∧ ¬q


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Sagt på en anden måde betyder x ∉ (A∪B), at x hverken er i A eller i B, og det udtrykkes jo netop med det konkluderende udsagn.


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. marts 2014 af SuneChr

Man kan ikke skrive sådan

x∉(A∪B) det samme som

x∉A ∩ x∉B, men ikke

x∉A ∪ x∉B?
________________
 

x∉(A∪B) det samme som

x∉A  ∧  x∉B, men ikke

x∉A  ∨ x∉B?


Svar #4
24. marts 2014 af YesMe (Slettet)

#1-3 Tak.

Hvad er forskellen mellem ∪ og ∨ eller ∩ og ∧? Eller hvornår ved man hvilke af dem skal bruges under processen til at vise med, som #1 har gjort?


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Symbolerne ∪ og ∩ bruges mellem mængder, mens symbolerne ∨ og ∧ bruges mellem logiske udsagn.

I det du skrev i #0:

x∉A ∩ x∉B

benyttes ∩ mellem to udsagn, og her er det symbolet ∧ , der skal benyttes i stedet.


Svar #6
24. marts 2014 af YesMe (Slettet)

#5 Mange tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. marts 2014 af Chrystine (Slettet)

For mig virker det godt at visualisere mængderne, gerne med et taleksempel.

Prøv for eksempel A = {1, 2, 3, 4} og B = {2, 4, 6, 8} med en grundmængde G = {1, 2, 3, ..., 8}.

Brug gerne Venn diagrammer til at se det og evt. til at generalisere (Søg på Venn diagram, hvis du er i tvivl om hvad det er).

Så synes jeg, at det er ret tydeligt, hvorfor x∉(A∪B) ⇔ x∉A og x∉B.
Her er det 5 og 7, der ikke ligger i foreningsmængden; derfor kan de to tal ikke ligge i A og de kan heller ikke ligge i B (det er altså ikke nok, at de blot ligger uden for een af mængderne).

Et taleksempel er naturligvis ikke noget bevis (men det duer faktisk til modbeviset), men det er en god platform til at opnå forståelsen.


Skriv et svar til: Mængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.