Fysik

Hvad er vognens kinitiske energi?

07. december 2005 af jakob88 (Slettet)
Har prøvet i alt for lang tid nu, så spørger derfor her inde.. Det ville være fint hvis i bare kunne give mig en formel.

I en rutchebane er farten på toppen 16 m over jordoverfladen 4.5 m/s. Vognen med 20 personer vejer 2100 kg.

-Hvad er vognens kinitiske energi i hjden 10 m over jordoverfladen?

-Hvad er vognens fart i højden 10m over jordoverfladen?

-På et tidspunkt er vognens fart 15m/s. I hvilken højde befinder vognen sig?



På forhånd TAK :)
Glædelig jul alle sammen..

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2005 af KickAzz (Slettet)

Du kender ved, at:
E_mek = E_kin + E_pot

Den mekaniske energi er konstant under hele forløbet, det er kun 'andelen' af kinetisk og potentiel energi der varierer.

16 m over jorden er fordelingen således:

E_kin = 0,5 * m * v^2 = 0,5 * 2100 kg * (4,5 m/s)^2 = 21262,5 J

E_pot = m*g*h = 2100 kg * 9,82 m/s^2 * 16 m = 329952 J

E_mek = E_kin + E_pot=21262,5 J +329952 J = 351214,5 J

For at bestemme den kinetiske energi i højden 10m over jordoverfladen, skal du først beregne E_pot, hvorefter du har, at:

E_kin = E_mek - E_pot

Resten burde være til at finde ud af.

Mvh
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. december 2005 af KickAzz (Slettet)

Se bort fra 'kender' i første linje, jeg er sprogspasser :)

Svar #3
07. december 2005 af jakob88 (Slettet)

Mange tak for det hurige svar!!

Svar #4
07. december 2005 af jakob88 (Slettet)

Mange tak for det hurtige svar!!

Svar #5
07. december 2005 af jakob88 (Slettet)

Ved desværre ikke hvad jeg skal efter..
"Resten burde være til at finde ud af"

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. december 2005 af KickAzz (Slettet)

Nu ved jeg ikke om det er for sent, men jeg kommer alligevel med en besvarelse:

"Hvad er vognens kinitiske energi i højden 10 m over jordoverfladen?"

E_kin = E_mek - E_pot = 351214,5 J - 2100kg * 9,82 m/s^2 * 10m = 351214,5 J - 206220 J = 144994,5 J.

Vi kan herefter bestemme vognens hastighed i denne højde (10m):
E_kin = 0,5 * m * v^2 <=> v = sqrt((144994,5 J)/(0,5*m)) = sqrt(144994,5 J/1050kg) = 11,75 m/s.

"På et tidspunkt er vognens fart 15m/s. I hvilken højde befinder vognen sig?"

Først beregnes E_kin:

E_kin = 0,5 * m * v^2 = 0,5 * 2100 kg * (15 m/s)^2 = 236250 J

Herefter bestemmes E_pot og højden:

E_pot = E_mek - E_kin = 351214,5 J - 236250 J = 114964,5 J

Højden h bliver derfor:

E_pot = m*g*h <=> h = (E_pot)/(m*g) = (114964,5J) / (2100kg * 9,82 m/s^2) = 5,57 m.

Skriv et svar til: Hvad er vognens kinitiske energi?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.