Kemi
NEM KEMI opg?
31. december 2005 af
baloon (Slettet)
Det er sikkert en nem opgave, men ved ikke om den er rigtig...
0,5L opløsning med et pH på 13,0 indeholder 2,5g propylmethanoat. Hvilken pH-værdi har opløsningen, når al esteren er hydrolyseret.
Jeg har løst den på følgende måde:
M= 88,11 g/mol
pH= 13,0
V=0,5L
m=2,5g
Stofmængden af esteren: m/M=n = n(OH- forbrugt)
n=2,5g / 88,11 g/mol = 0,02837mol
c(OH-) = 10^-pOH
c(OH-)=10^-1 = 0,1M
n(OH start) = c(OH-) * V(OH-) = 0,1M*0,5L=0,05mol
n(OH- start) - n(OH- forbrugt)=0,02163mol
-log(0,02163) = 1,36
Jeg får så en pH værdo på 1,36, når al esteren er hydrolyseret.
Jeg er ikke sikker på mit svar og vil derfor gerne se hvordan man løser den opgave i detaljer. TAK
Hilsen John
0,5L opløsning med et pH på 13,0 indeholder 2,5g propylmethanoat. Hvilken pH-værdi har opløsningen, når al esteren er hydrolyseret.
Jeg har løst den på følgende måde:
M= 88,11 g/mol
pH= 13,0
V=0,5L
m=2,5g
Stofmængden af esteren: m/M=n = n(OH- forbrugt)
n=2,5g / 88,11 g/mol = 0,02837mol
c(OH-) = 10^-pOH
c(OH-)=10^-1 = 0,1M
n(OH start) = c(OH-) * V(OH-) = 0,1M*0,5L=0,05mol
n(OH- start) - n(OH- forbrugt)=0,02163mol
-log(0,02163) = 1,36
Jeg får så en pH værdo på 1,36, når al esteren er hydrolyseret.
Jeg er ikke sikker på mit svar og vil derfor gerne se hvordan man løser den opgave i detaljer. TAK
Hilsen John
Svar #3
01. januar 2006 af frodo (Slettet)
du skal tage -log[OH-] ikke stofmængden. Desuden finder du ved den fremgangsmåde pOH og ikke pH.
Svar #4
01. januar 2006 af baloon (Slettet)
kan du fortælle mig, hvor jeg har gjort noget galt eller hvordan man så løser den? (rart med detaljer)
Tak.
John
Tak.
John
Svar #5
01. januar 2006 af frodo (Slettet)
n(OH- start) - n(OH- forbrugt)=0,02163mol er korrekt, (har dog ikke regnet efter)
[OH-]=0,02163mo/0,5L=0,04326M
pOH=-log0,04326 =1,36 => pH=14-1,36=12,64
det ser nu ud til, at du har fundet koncentrationen alligevel. DU har bare ikke skrevet det
[OH-]=0,02163mo/0,5L=0,04326M
pOH=-log0,04326 =1,36 => pH=14-1,36=12,64
det ser nu ud til, at du har fundet koncentrationen alligevel. DU har bare ikke skrevet det
Skriv et svar til: NEM KEMI opg?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
