Fysik
Hjælp søges ...
18. januar 2006 af
monty66 (Slettet)
Jeg har brug for hjælp til nogle få opgaver, hvis der er nogen der kan hjælpe:
293: Lydstyrke. Decibel. Intensiteten af lyder afhænger af trykafvigelsen fra barometerstanden.
I = ½ plyd ² / (p · v )
Hvor plyd er trykafvigelsen, p er luftens massefylde og v er lydens hastighed. Øret kan netop opfatte en intensitet på I0 = 10-12 W/m²
a) Hvilket lydtryk svarer til en netop hørbar lyd i luft ?
Det viser sig at ørets opfattelse af lydstyrke ikke er proportional med intensiteten. Der er snarere tale om en logaritmisk sanseoplevelse, der dækker et enormt følsomhedsområde indtil smertegrænsen. Som mål for lydstyrke indfører man derfor en logaritmisk skala, decibelskalaen. Lydstyrken 0 dB svarer til netop hørbare intensitet I0 og skalaen er så defineret ved L1 = 10 log (I0 / I)dB hvor I er den aktuelle intensitet.
b) Hvor mange decibel svarer til en intensitet på 2 I0 ?
c) Gør rede for en fordobling af intensiteten svarer til en vækst i lydstyrke på ca. 3 dB.
d) Smertegrænsen er 120 d. Hvilken intensitet svarer til dette.
e) Hvilket lydtryk svarer til 120 dB ?
313.Opløsning i optisk gitter
a) Beregn vinkelspredningen for det synlige spektrum af lys ved 1. ordens afbøjning i et optisk gitter med 300 streger pr. mm. (jeg har prøvet at bruge gitterformlen, men jeg kan ikke få det til at passe)
b) Hvor stor er vinkelspredningen i 2. ordens spektret ?
c) Hvor mange procent stiger vinkelspredningen i 1. orden (opløsningsevnen), hvis gitteret erstattes af et med 600 streger pr. mm?
d) Hvad kan fordelene være ved at mindske gitterkonstanten til det halve i stedet for blot at betragte 2 ordens spektret?
På forhånd tak
293: Lydstyrke. Decibel. Intensiteten af lyder afhænger af trykafvigelsen fra barometerstanden.
I = ½ plyd ² / (p · v )
Hvor plyd er trykafvigelsen, p er luftens massefylde og v er lydens hastighed. Øret kan netop opfatte en intensitet på I0 = 10-12 W/m²
a) Hvilket lydtryk svarer til en netop hørbar lyd i luft ?
Det viser sig at ørets opfattelse af lydstyrke ikke er proportional med intensiteten. Der er snarere tale om en logaritmisk sanseoplevelse, der dækker et enormt følsomhedsområde indtil smertegrænsen. Som mål for lydstyrke indfører man derfor en logaritmisk skala, decibelskalaen. Lydstyrken 0 dB svarer til netop hørbare intensitet I0 og skalaen er så defineret ved L1 = 10 log (I0 / I)dB hvor I er den aktuelle intensitet.
b) Hvor mange decibel svarer til en intensitet på 2 I0 ?
c) Gør rede for en fordobling af intensiteten svarer til en vækst i lydstyrke på ca. 3 dB.
d) Smertegrænsen er 120 d. Hvilken intensitet svarer til dette.
e) Hvilket lydtryk svarer til 120 dB ?
313.Opløsning i optisk gitter
a) Beregn vinkelspredningen for det synlige spektrum af lys ved 1. ordens afbøjning i et optisk gitter med 300 streger pr. mm. (jeg har prøvet at bruge gitterformlen, men jeg kan ikke få det til at passe)
b) Hvor stor er vinkelspredningen i 2. ordens spektret ?
c) Hvor mange procent stiger vinkelspredningen i 1. orden (opløsningsevnen), hvis gitteret erstattes af et med 600 streger pr. mm?
d) Hvad kan fordelene være ved at mindske gitterkonstanten til det halve i stedet for blot at betragte 2 ordens spektret?
På forhånd tak
Svar #1
18. januar 2006 af Mani4 (Slettet)
Det var en ordentlig omgang..
Prøv lige at sætte dig end i den den er ikke så svær når man først har forstået princippet. kan godt give dig a)
a) Vi skal isollere lydtryk(Plyd) der netop svare til en hørbar lyd i luft. Det oplysses at intensiteten(I) er sat til 10-12 W/m2. Densiteten(ρ) er 1,21 Kg/m3 og lydens hastighed(v)( ved stuetemperatur) er lig 343m/s.Vi skal isollere lydtryk(Plyd) der netop svare til en hørbar lyd i luft. Det oplysses at intensiteten(I) er sat til 10-12 W/m2. Densiteten(ρ) er 1,21 Kg/m3 og lydens hastighed(v)( ved stuetemperatur) er lig 343m/s.
I =½ * Plyd2 / ( ρ * v )ó ½Plyd2 = I * ρ * v ó Plyd2 = 2 * I * p * vó
Plyd2 = ( 2 * I * ρ * v ) ó ( 2* 10-12W/m2 * 1,21Kg/m3 * 343m/s ) = 7,26*10-4
Plyd = √ (7,26 * 10-4) = 0,0269Pa
prøv og regn b) og hvis du har problemmer så fortæl lige hvor den går galt.. det er jo ikke meningen vi skal lave dine lektier for dig :P
//Mania
Prøv lige at sætte dig end i den den er ikke så svær når man først har forstået princippet. kan godt give dig a)
a) Vi skal isollere lydtryk(Plyd) der netop svare til en hørbar lyd i luft. Det oplysses at intensiteten(I) er sat til 10-12 W/m2. Densiteten(ρ) er 1,21 Kg/m3 og lydens hastighed(v)( ved stuetemperatur) er lig 343m/s.Vi skal isollere lydtryk(Plyd) der netop svare til en hørbar lyd i luft. Det oplysses at intensiteten(I) er sat til 10-12 W/m2. Densiteten(ρ) er 1,21 Kg/m3 og lydens hastighed(v)( ved stuetemperatur) er lig 343m/s.
I =½ * Plyd2 / ( ρ * v )ó ½Plyd2 = I * ρ * v ó Plyd2 = 2 * I * p * vó
Plyd2 = ( 2 * I * ρ * v ) ó ( 2* 10-12W/m2 * 1,21Kg/m3 * 343m/s ) = 7,26*10-4
Plyd = √ (7,26 * 10-4) = 0,0269Pa
prøv og regn b) og hvis du har problemmer så fortæl lige hvor den går galt.. det er jo ikke meningen vi skal lave dine lektier for dig :P
//Mania
Svar #2
18. januar 2006 af Mani4 (Slettet)
der var lige nogle tegn den ikke ville sluge.. håber du kan tyde det alligevel...
Skriv et svar til: Hjælp søges ...
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
