Kemi

pH-værdi opgave

19. januar 2006 af TuLLe_ (Slettet)
Hej.. jeg har siddet og undret mig over hvordan jeg beregner pH-værdien af disse to opgaver:

a. 12,2 g benzensulfonsyre pr.liter
og
b.50,0 mL 0,050mol/L NaCl

Håber at nogen kan hjælpe mig snarest muligt.

Mvh.,
Tulle :o)

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2006 af IBM (Slettet)

a) Bestem først den formelle koncentration af benzensulfonsyre og udnyt derefter, at pKs for benzensulfonsyre er 2,55 svarende til en middelstærk syre.

b) Hverken Na+ eller Cl- har syre/base-egenskaber, hvorfor opløsningen er pH-neutral, altså 7,00.

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. januar 2006 af frodo (Slettet)

Cl- er en uhyre svag base, og har principielt syre-base-egenskaber, og man kan beregne pH for en sådan opløsning. Den vil ikke afvige meget fra 7, men opgaven er måske stillet for at skulle betragte vands autoprotolyse..

Svar #3
19. januar 2006 af TuLLe_ (Slettet)

Det er meget rart at der er nogen der gider at hjælpe!
b'eren forstår jeg fuldstændigt nu, tak :)
men a'eren kniber desværre endnu.
Jeg har svær med at skelne mellem formelle og aktuelle koncentration og er ikke nået videre med a opgaven :(

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. januar 2006 af frodo (Slettet)

a) pKs(benzensulfonsyre)=2,55 altså en middelstærk syre.

Den formelle koncentration: 1,22g/M(C6H5SO3H)/1L=1,22/158,18g/mol/1L=0,007713M

Der indsættes nu i formlen for en middelstærk syre..

Svar #5
19. januar 2006 af TuLLe_ (Slettet)

#4
Jeg kan godt se at 2,55 er pKs for benzensulfonsyre.
Men må jeg spørge om hvor du har 1,22g/M fra? Fordi den information kan jeg ik se nogen steder fra. Jeg har skrevet 12,2 g. Så jeg er lidt forvirret lige nu :S
Kan du skrive formlen uden tallene op? Dvs. med "bogstaverne?"

Mange tak :o)

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. januar 2006 af IBM (Slettet)

1,22g er vidst en tastefejl og M angiver den molare masse for stoffet, som skrives i parentes bagefter.

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2006 af IBM (Slettet)

Og sammenhængen er:
m(benzensulfonsyre) = n(benzensulfonsyre) * M(benzensulfonsyre),
hvor der løses for n(benzensulfonsyre).

Herefter udnyttes sammenhængen:

c(benzensulfonsyre)=n(benzensulfonsyre)/V(benzensulfonsyre)

Svar #8
19. januar 2006 af TuLLe_ (Slettet)

Oh ok ..
Jo jeg forstår at M angives i g/mol
og M = m/n
men jeg forstår ik hvilken formel der er blevet brugt i den der opskrivning for formelle koncentration?

Brugbart svar (0)

Svar #9
19. januar 2006 af frodo (Slettet)

ja, jeg havde set forkert. massen skulle retteligt være 12,2g.

man får i stedet n=0,077mol

og derfra deler jeg jo bare med voluminet, som er en L, hvorefter du har den formelle koncentration, som du skal indsætte i formlen for en middelstærk syre

Svar #10
19. januar 2006 af TuLLe_ (Slettet)

hov jeg så ik #7
dvs. n = m/M
siger man så:
12,2 g / 158,18 g/mol = 0,077 mol
og så:
c = n/V
0,077 mol / 1 L = 0,077 mol/L ?
Er det sådan det skal se ud

ps: håber ik j r for belastende.

Brugbart svar (0)

Svar #11
19. januar 2006 af frodo (Slettet)

ja det er lige præcis sådan ;)

Svar #12
19. januar 2006 af TuLLe_ (Slettet)

Det er jeg glad for at høre! :o)

Men skal jeg gøre noget yderligere?
Du skrev "hvorefter du har den formelle koncentration, som du skal indsætte i formlen for en middelstærk syre"
Er det så en anden formel jeg skal bruge?

Brugbart svar (0)

Svar #13
19. januar 2006 af frodo (Slettet)

ja.. der findes en formel til at beregne pH i en vandig opløsning af en middelstærk syre

Svar #14
19. januar 2006 af TuLLe_ (Slettet)

Er det denne:
pH = -log(cs)
og det er så:
pH = -log(0,077)

Brugbart svar (0)

Svar #15
19. januar 2006 af frodo (Slettet)

nej, det er for en stærk syre.

Den må lyde lidt ala:

pH=-log[(-Ks+sqrt(Ks^2-4*Ks*cs))/2]

men tjek lige efter i en bog. Den kører på hukommelsen..

Svar #16
19. januar 2006 af TuLLe_ (Slettet)

Oh my God.. det lyder da som en sindsyg formel som jeg ikke har set før! :-D
:P

Brugbart svar (0)

Svar #17
19. januar 2006 af frodo (Slettet)

det skulle du gerne have. Slå op under middelstærke syrer i din bog.

Svar #18
19. januar 2006 af TuLLe_ (Slettet)

Jeg har lige fundet den.
Men vi har aldrig brugt den før :S

Jeg har et til spørgsmål med en beregning jeg er i gang med.
Skal jeg lave et nyt emne eller taste det ind her? :o)

Brugbart svar (0)

Svar #19
19. januar 2006 af frodo (Slettet)

bare her

Svar #20
19. januar 2006 af TuLLe_ (Slettet)

Ok. Det lyder således:
a. Angiv et udtryk for ligevægtskonstanten for butansyre:
CH3-CH2-CH2-COOH + H2O (de der pile) CH3-CH2-CH2-COO^- + H3O^+

Det har jeg gjort således:
[CH3-CH2-CH2-COO^-] * [H3O^+] /
[CH3-CH2-CH2-COOH ]
Da vand er liquid, har jeg ikke skrevet den op, da den ikke "gælder."

b. Det som jeg har vanskeligheder med er at kunne beregne Ks.
Jeg ved at Pks for butansyre er:4,81.
Jeg er usikker over hvordan Ks skal beregnes.

c.I det sidste spørgsmål står der:
Beregn den aktuelle koncentration af CH3-CH2-CH2-COOH når [H3O^+] = 1,26*10^-4 mol/L


Så med andre ord: jeg har svaret a.. men da jeg har vanskeligheder med b kan jeg ikke komme videre.

Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.