Matematik

Rumfang

24. januar 2006 af Nithelizius (Slettet)
Hej :)

der er en beholder, der har samme form som en cylinder, hvorpå der er placeret en halvkugle.

Halvkuglen har samme radius som cylinderens grundflade. Cylinderens højde betegnes med h mens grundfladens radius betegnes med r.

Beholderens højde skal være 5.

I denne del af opgaven skal beholderens højde h være mindst 2.

Gør rede for at rumfanget V af en sådan beholder skal skrives som :

V=5pi*r^2-(1/3)pi*r^3, r er ]0-3]. (*)

Umiddelbart er V=pi*r^2*h cylinderens rumfang mens V=(4/3)pi*r^3 kuglens rumfang, da det er en halvkugle er det så V=(2/3)pi*r^3

dvs. den må altså have rumfanget V=pi*r^2*h+(2/3)pi*r^3, men spørgsmålet forlyder jo at det være udtrykt ved ovenstående (*).

Jeg gætter på at man beregner figuren som en stor cylinder, dvs. V=pi*r^2*h <=> V=5pi*r^2 og derefter fjerner forskellen på en halvkugle og cylinderen? men hvordan dette helt hænger sammen kan jeg ikke helt forstå :)

Så enhver hjælp er yderst velkommen, på forhånd tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

Jeg er næsten sikker på at denne opgave er blevet gennemgået i forummet for ikke så længe siden, så søg og du skal finde!

Svar #2
24. januar 2006 af Nithelizius (Slettet)

hej, nu har jeg checket tråde tilbage til den 16 og kan ikke lige finde noget, så er stadig åben for hjælp :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=146632&h=halvkugle

here you go

Svar #4
24. januar 2006 af Nithelizius (Slettet)

nej du er herlig :)

super, tak for hjælpen de herrer/damer :)

Skriv et svar til: Rumfang

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.