Matematik
En lille gåde..
26. januar 2006 af
kaareronex (Slettet)
Hejsa kloge mennesker...
Jeg har fået smidt en kedeligt opgave i hoved og kan ikke lige gennemskue den.
- Givet et tocifret tal med tværsummen 9 (tværsummen af 18 er 1+8)9, tværsummen af 43 er 4+3=7). Når man bytter om på cifrene, fås et nyt tocifret tal, der er mindre end halvdelen af det oprindelige tal.
hvilke tal kan det oprindelige tal være?
Jeg har prøvet at sætte den op som 2linier med 2 ubekendte.
(Facit er: 72 & 81)
I må hjælpe mig...
Jeg har fået smidt en kedeligt opgave i hoved og kan ikke lige gennemskue den.
- Givet et tocifret tal med tværsummen 9 (tværsummen af 18 er 1+8)9, tværsummen af 43 er 4+3=7). Når man bytter om på cifrene, fås et nyt tocifret tal, der er mindre end halvdelen af det oprindelige tal.
hvilke tal kan det oprindelige tal være?
Jeg har prøvet at sætte den op som 2linier med 2 ubekendte.
(Facit er: 72 & 81)
I må hjælpe mig...
Svar #1
26. januar 2006 af Otzen (Slettet)
tværsummen af 18 = 1+8=9
tværsummen af 27 = 2+7=9
tværsummen af 36 = 3+6=9
tværsummen af 45 = 4+5=9
læg 1 til det første tal, træk 1 fra andet tal.
mulighederne er altså:
18 og 81 v 27 og 72 v
36 og 63 v 45 og 54
så kan du ud fra mulighederne se, hvilke der er løsningerne.
Det ses nu let heraf, at de eneste tal i blandt mulighederne, som i omvendt rækkefølge er mindre end halvdelen af sig selv er 81 og 72, som altså er facit.
tværsummen af 27 = 2+7=9
tværsummen af 36 = 3+6=9
tværsummen af 45 = 4+5=9
læg 1 til det første tal, træk 1 fra andet tal.
mulighederne er altså:
18 og 81 v 27 og 72 v
36 og 63 v 45 og 54
så kan du ud fra mulighederne se, hvilke der er løsningerne.
Det ses nu let heraf, at de eneste tal i blandt mulighederne, som i omvendt rækkefølge er mindre end halvdelen af sig selv er 81 og 72, som altså er facit.
Svar #2
26. januar 2006 af kaareronex (Slettet)
Mange tak for et godt svar!
Kunne ikke rigtig gennemskue den;)
Kunne ikke rigtig gennemskue den;)
Skriv et svar til: En lille gåde..
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
