Kemi

afstem en reaktion

10. marts 2006 af xyz (Slettet)
jeg er i gang med at løse opgave 1 fra eksamenssættet august 2005, men opgave 1, spm d kan jeg ikke få til at gå op.

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer05/syge05/2005-10-2.pdf

kan i hjælpe mig med at afstemme reaktionen?

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2006 af dnadan (Slettet)

Prøv at skrive reaktionen på en mere afstemnings venlig måde:

CH4N2O -> C3N6H6 + NH3 + CO2

Sæt derefter 3 foran CH4N2O, og afstem derfra, jeg fik det til:

12CH4N2O -> 2C3N6H6 + 12NH3 + 6CO2

Svar #2
10. marts 2006 af xyz (Slettet)

hmm ja det passer fint, der er 12 C, 48 H, 24 N og 12 O på begge sider. kan du evt. hjælpe mig med underspørgsmålene i 1d?

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Nej det er:


6 (H2N)2C=O --> melamin + 6NH3 + 3CO2


Husk på at tre urinstof kondenserer til et melamin molekyle og genererer 3 stk H2O.

3 (H2N)2C=O --> melamin + 3 H2O

Derefter reagerer H2O + (H2N)2C=O --> 2NH3 + CO2

Så der skal kompenseres for 3 ekstra urinstof


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. marts 2006 af dnadan (Slettet)

det kan jeg desværre ikke, da jeg har lidt svært ved at finde hoved og hale i opgaven...

Svar #5
10. marts 2006 af xyz (Slettet)

vil det så sige, at #1 er forkert?

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. marts 2006 af dnadan (Slettet)

#3 Fortår ikke helt hvad du mener, da der står at reaktionen forløber som reaktionskemaet nedenunder har jeg altså lidt svært ved at se, hvorfor det ikke er rigtigt..Men kunne du komme med en forklaring?

Brugbart svar (0)

Svar #7
10. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

#1 det reaktionsskema du skriver skal divideres med 2, så passer det. Man skal altid have den lavest mulige faktor på.

Jeg prøvede at forklare hvorfor det bliver som gør.


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. marts 2006 af dnadan (Slettet)

det er selvfølgelig rigtigt, det var den forklaring med vand som forvirrede mig, men jov jeg burde have set at den kunne 'forkortes'...

Svar #9
10. marts 2006 af xyz (Slettet)

nu er jeg også med, men kan du larsendrengen så hjælpe mig med de andre spørgsmål i d?

Brugbart svar (0)

Svar #10
10. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Som jeg ser det, så er der i Trimethylolmelamin frie NH grupper som igen kan reagere med formaldehyd og melamin. Reaktionen er fuldstændig analog til den første reaktion til Trimethylolmelamin.

Jeg kan desværre ikke tegne strukturen. Men jeg håber du kan forestille dig det.

Skriv et svar til: afstem en reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.