Matematik
to ligninger med to variable
12. marts 2006 af
mande (Slettet)
kan nogen hjælpe med flg. opgave: "han er fire gange så gammel som hun var da hun var halvt så gammel som ham: Og om 15 år fylder de 100 år tilsammen. Hvor gamle er parret nu?"
tak
mande
tak
mande
Svar #1
12. marts 2006 af fixer (Slettet)
Du formaliserer blot oplysningerne i et par ligninger. Lad os kalde deres nuværende aldre M (ham) og K (hun).
"han er fire gange så gammel som hun var "
I : M = 4K_1
altså, han er 4 gange så gammel, som hun var på et eller andet tidspunkt, hvor hun havde alderen K_1 (og han havde alderen M_1). På dette tidspunkt var hun halvt så gammel som han, så
II : M_1 = 2K_1
ifølge sætningen
"da hun var halvt så gammel som ham"
Endelig oplyses:
"Og om 15 år fylder de 100 år tilsammen."
III : (K+15) + (M+15) = 100
Vi har nu tre ligninger med 4 ubekendte. Kan du se hvordan vi kan skaffe os en sidste ligning, således at vi kan løse systemet ?
Iøvrigt er dette næppe en matematikopgave, nok nærmere noget taget fra en gådebog. Jeg har tidligere hjulpet folk med lignende opgave. Søg i forummet på gåde, hvis du vil se dem.
"han er fire gange så gammel som hun var "
I : M = 4K_1
altså, han er 4 gange så gammel, som hun var på et eller andet tidspunkt, hvor hun havde alderen K_1 (og han havde alderen M_1). På dette tidspunkt var hun halvt så gammel som han, så
II : M_1 = 2K_1
ifølge sætningen
"da hun var halvt så gammel som ham"
Endelig oplyses:
"Og om 15 år fylder de 100 år tilsammen."
III : (K+15) + (M+15) = 100
Vi har nu tre ligninger med 4 ubekendte. Kan du se hvordan vi kan skaffe os en sidste ligning, således at vi kan løse systemet ?
Iøvrigt er dette næppe en matematikopgave, nok nærmere noget taget fra en gådebog. Jeg har tidligere hjulpet folk med lignende opgave. Søg i forummet på gåde, hvis du vil se dem.
Svar #2
12. marts 2006 af mande (Slettet)
Hej
Tak for dit svar. Jeg kan godt følge dig men jeg kan ikke rigtig se hvordan den fjerde ligning lige skal se ud, så jeg ville blive rigtig glad for lidt hjælp.
På forhånd tak.
Tak for dit svar. Jeg kan godt følge dig men jeg kan ikke rigtig se hvordan den fjerde ligning lige skal se ud, så jeg ville blive rigtig glad for lidt hjælp.
På forhånd tak.
Skriv et svar til: to ligninger med to variable
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
