Kemi

3 små spørgsmål

25. marts 2006 af arseny_sln (Slettet)
Hej,

Jeg sidder her med en aflevering i kemi, som skal afleveres på mandag. Jeg har nogle helt andre tanker i hovedet lige nu, bl.a. flytter jeg til et hus i morgen, og på fredag tager jeg på studietur til Rom.
Så, jeg har tre små problemer med den aflevering:

1) Færdigør følgende reaktion, idet du vælger en sandsynlig reaktion, og angiv hvilken reaktionstype det er:

CH3-CH2-CHBr-CH3 --> CH3-CH2-CH=CH2 +

Forløber denne her reaktion overhovedet og hvad dannes der ud over 1-buten?

2)Opskriv reaktionsskemaet for addition af HCl til 2-hepten.
Dannes der ikke både 2-chlorheptan og 3-chlorpentan? Jeg kan ikke se, at Markovnikovs regel kan bruges her, fordi dobbeltbindingen sidder mellem 2. og 3. C-atom.

3)Det har vi ikke gennemgået endnu:
Opskriv to strukturformler svarende til C4H8Cl2 (4xcarbon, 8xbrint, 2xchlor). Dene ene molekylformel skal indeholde et asymmetrisk C-atom. Den anden molekylformel må ikke indeholde asymmetriske C-atomer. Navngiv de to stoffer.


Jeg vil blive meget glad, hvis nogen kunne hjælpe med de 3 spørgsmål. De to første kan næsten besvares med ja/nej, men det sidste...:-)

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2006 af Dr. MolBio (Slettet)

1) Så vidt jeg kan se er det en onvendt "Markovnikov". ELLER så er produktet en blanding af en Sn1 og en E1 reaktion, hvor 1-buten er dannet ved en E1 reaktion, og at der så også dannes

CH3-CH2-CH(OH)-CH3

Det er mit bud...

Brugbart svar (0)

Svar #2
25. marts 2006 af dnadan (Slettet)

1)
CH3-CH2-CHBr-CH3 --> CH3-CH2-CH=CH2 + HBr
(eliminations reaktion)

2)
CH3-CH=CH-CH2-CH2-CH3+HCl--> CH3-CH2-CHCl-CH2-CH2-CH3
(mit forslag)

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2006 af KemiKasper (Slettet)

1) Du vil hovedsageligt få 2-buten (Zaitsev's regel).

2) Jep, du vil få en blanding.

3) Et asymmetrisk carbonatom er et carbonatom der er bundet til 4 _forskellige_ (fx bromchlorflourmethan). Det er lidt kompliceret her at forklare hvordan det navngives uden at kunne tegne lidt. Men slå op i din lærebog under R/S-nomenklatur og Cahn-Ingold-Prelog.

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. marts 2006 af frodo (Slettet)

1) jeg går ud fra, at det #0 skriver er det der vides fra start.

Her mangler blot HBr og da er reaktionen færdig.

Man kan godt eliminere anti-zaitzev, ved at justere reaktionsbetingelserne efter det. en stærkt sterisk krævende base fx vil overvejende eliminere i 1-stilling.

Svar #5
26. marts 2006 af arseny_sln (Slettet)

Mange tak til Dr. MolBio, dnadan, KemiKasper og frodo.

Jeg blev også lidt forbavset, da jeg så, at der i 1) dannes 1-buten i stedet for 2-buten. Derfor kom jeg lidt i tvivl, om reaktionen overhovedet forløber.

Det med asymmetriske C-atomer kommer til at knibe lidt. Alle bøgerne er blevet pakket i flyttekasser, så jeg må aflevere opgaven som den er.

Endnu en gang tak for hjælpen til alle!

Skriv et svar til: 3 små spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.