Matematik
Små eksamensopgaver
26. marts 2006 af
Hønsen (Slettet)
Godeftermiddag..
Jeg sidder og øver mig til terminsprøve ved at løse nogle tidligere eksamensopgaver.
Jeg sidder med nogle opgaver uden hjælpemidler, hvortil jeg har nogle spørgsmål, som jeg håber at få svar på.
1.
I et koordinatsystem er linjen l givet ved y=1/3x + 2
Bestem en ligning for den linje m, der står vinkelret på l og som går gennem punktet P(2,-3)
Min løsning: Om to ortogonale linjer gælder at produktet af deres hældningskoeffiecienter er lig -1.
1/3x * a = -1 <=> a = -3
og af P(2,-3) fås -3=-3*2+b <=> b = 3
Dvs y = -3x+3
2.
en funktion er givet ved f(x)=(x^10+2)*lnx
Bestem f´(1)
Her går jeg i stå. Kan ikke huske hvordan jeg finder den afledte i dette tilfælde.
3.
Bestem integralerne:
S (2+1/x)dx og S (x^(1/2)+ x^(3/2))dx
Den første er rimelig ligetil. Stamfunktionen findes som, 2x+lnx.
men den anden volder nogle problemer.
4.
en funktion f er givet ve f(X) = x^3-3x-2
Bestem f´(x) og gør rede for at funktionen f har netop 2 nulpunkter.
Jeg finder f´(x) = 3x^2-3
For at finde nulpunkterne ser vi på ligninen f(x) = 0 <=> x^3-3x-2 = 0
x^3-3x = 2
og heraf ses det at x må være lig -1 eller 2.
Og dermed har f netop 2 nulpunkter.
men er dette tilstrækkeligt?
håber at der er nogen, som vil give nogle hints.
Jeg sidder og øver mig til terminsprøve ved at løse nogle tidligere eksamensopgaver.
Jeg sidder med nogle opgaver uden hjælpemidler, hvortil jeg har nogle spørgsmål, som jeg håber at få svar på.
1.
I et koordinatsystem er linjen l givet ved y=1/3x + 2
Bestem en ligning for den linje m, der står vinkelret på l og som går gennem punktet P(2,-3)
Min løsning: Om to ortogonale linjer gælder at produktet af deres hældningskoeffiecienter er lig -1.
1/3x * a = -1 <=> a = -3
og af P(2,-3) fås -3=-3*2+b <=> b = 3
Dvs y = -3x+3
2.
en funktion er givet ved f(x)=(x^10+2)*lnx
Bestem f´(1)
Her går jeg i stå. Kan ikke huske hvordan jeg finder den afledte i dette tilfælde.
3.
Bestem integralerne:
S (2+1/x)dx og S (x^(1/2)+ x^(3/2))dx
Den første er rimelig ligetil. Stamfunktionen findes som, 2x+lnx.
men den anden volder nogle problemer.
4.
en funktion f er givet ve f(X) = x^3-3x-2
Bestem f´(x) og gør rede for at funktionen f har netop 2 nulpunkter.
Jeg finder f´(x) = 3x^2-3
For at finde nulpunkterne ser vi på ligninen f(x) = 0 <=> x^3-3x-2 = 0
x^3-3x = 2
og heraf ses det at x må være lig -1 eller 2.
Og dermed har f netop 2 nulpunkter.
men er dette tilstrækkeligt?
håber at der er nogen, som vil give nogle hints.
Svar #1
26. marts 2006 af dnadan (Slettet)
2. f(x)=(x^10+2)*lnx
Denne funktion er både sammensat og produkt, dermed skal du bruge produktformlen og formlen for en sammensat funktion
Denne funktion er både sammensat og produkt, dermed skal du bruge produktformlen og formlen for en sammensat funktion
Svar #2
26. marts 2006 af TorbenClausen (Slettet)
3.
Du skal bare integrere parvis.
Altså S x^1/2 dx = 2/3x^3/2
S x^3/2 dx = 2/5x^5/2
Du skal bare integrere parvis.
Altså S x^1/2 dx = 2/3x^3/2
S x^3/2 dx = 2/5x^5/2
Svar #3
26. marts 2006 af Hønsen (Slettet)
aha, nu giver det mening.
tak for det.
hmm,. jeg har endnu en opgave.
Bestem det andengradspolynomium P, der tilfredsstiller differentialligningen 2xP´(x) = P(X)-2x^2+1
hvordan griber jeg sådan en opgave an?
tak for det.
hmm,. jeg har endnu en opgave.
Bestem det andengradspolynomium P, der tilfredsstiller differentialligningen 2xP´(x) = P(X)-2x^2+1
hvordan griber jeg sådan en opgave an?
Skriv et svar til: Små eksamensopgaver
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
