Kemi

/matematik (ligrvægt)

01. april 2006 af appelsin (Slettet)
Dette er nok mere et matematikrelateret spørgsmål, men måske kræver det lidt kemisk viden.
I min bog om heterogene ligvægte -> indgreb i en opløselighedsligevægt står der:

"
Der hældes fast AgCl ned i 0,10 M NaCl og rystes, indtil systemet er i ligevægt:

AgCl(s) <-> Ag+(aq) + Cl-(aq)
..............0 M.....0,10 M ... Ved start
..............x ......0,10 M + x ... ved ligevægt

Ved ligevægt har vi:
[Ag+]*[Cl-] = K_o(AgCl)

Opløselighedsproduktet fra tabel 9 anvendes, og vi får:
x*(0,10 M + x) = 1,8*10^(-10)M^2
Man kan finde x ved at løse denne 2. gradsligning. Det er imidlertid nemmere at stare med at gøre en tilnærmelse. Da x må være meget mindre ens 0,10 M, kan vi smide x væk inde i parentesen:
x * 0,10 M = 1,8*10^(-10) M^2 <=>
x = 1,8*10^(-9)
"

Hvorfor kan man bare smide x'et i parentesen væk?

Svar #1
01. april 2006 af appelsin (Slettet)

Hmm, det skal være sådan:

"AgCl(s) <-> Ag+(aq) + Cl-(aq)
...................0 M........0,10 M ... Ved start
...................x .........0,10 M + x ... ved ligevægt
"

Svar #2
01. april 2006 af appelsin (Slettet)

Det var dog utrolig grimt. Nu skriver jeg det ind i et Word-dokument.

Svar #3
01. april 2006 af appelsin (Slettet)

http://peecee.dk/?id=34081

Sådan.

Jeg forstår som sagt ikke, hvorfor man kan gøre sig den tilnærmelse.

Brugbart svar (0)

Svar #4
01. april 2006 af dnadan (Slettet)

x*(0,10 M + x) = 1,8*10^(-10)M^2
du kan da bare løse ligningen, hvor du får disse 2 svar:
x=1.8e-9 or x=-.1

Da x ikke må være negativ er det korrekte svar derfor: x=1.8e-9

Svar #5
01. april 2006 af appelsin (Slettet)

Ja, men jeg forstår ikke dette afsnit:
"Man kan finde x ved at løse denne 2. gradsligning. Det er imidlertid nemmere at starte med at gøre en tilnærmelse. Da x må være meget mindre end 0,10 M, kan vi smide x væk inde i parentesen."

Hvorfor det?? Hvordan kan man vide at x er mindre end 0,10 M, og hvorfor passer det, når man smider x'et i parantesen væk?

Brugbart svar (0)

Svar #6
01. april 2006 af dnadan (Slettet)

øøh, bare et gæt:
men da x er MEGET mindre end 0,1 betyder dette at tallet er meget lille, og derfor får det ikke den store betydning for svaret, derfor kan det smides væk, det ses også tydeligt da svaret giver 1,8*10^-9, hvilket jo er et uhyre lille tal...

Svar #7
01. april 2006 af appelsin (Slettet)

Men er der noget sted i opgaveteksten, hvor der står noget om x's koncentration? Er det bare fordi vi ved at AgCl er tungtopløseligt, eller?

Brugbart svar (0)

Svar #8
01. april 2006 af dnadan (Slettet)

brugte det du skrev her:
Da x må være meget mindre ens 0,10 M
det er desværre det eneste jeg kan svare lige pt..

Svar #9
01. april 2006 af appelsin (Slettet)

Jaeh, og det er jo ikke mig, der har skrevet det, men Helge Mygind.

Nogle der har noget insiderviden? :)

Skriv et svar til: /matematik (ligrvægt)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.