Matematik

Hjælp til opgave

24. april 2006 af Bjarkee (Slettet)
Hej,
Jeg vil lige høre om der er en, jeg kan logge til at hjælpe mig med denne opgave:

En sammenhæng er givet ved:

f(x)=270-3,2*x^1,5

1) Udregn f(10)

f(x)=270-3,2*10^1,5
f(x)=168,81

2) Bestem x, så f(x)=200

200=270-3,2*x^1,5
(-70/-3,2) = 21,21,875

3) Løs ligningen f(x) = 2* f(x)

270 - 3,2 * x^1,5 = 540 - 6,4 * x^1,5
-3,2 * x^1,5 = 270 - 6,4 * x^1,5
-3,2 * x^1,5 = 270 - 6,4 * x^1,5
-3,2 * x^1,5 + 6,4 * x^1,5 = 270

Hvad gør jeg nu? Er der evt. en lettere måde at beregne det på?
Er 1 og 2 beregnet rigtigt?

Bjarke

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2006 af Penthesilea (Slettet)

uden at have regnet efter, så ser de to første opgaver fornuftige ud.

Hvad den tredie angår, da kan du sætter x^1,5 uden for parantes på din venstre side, og så bliver det måske lidt mere overskueligt.

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. april 2006 af Penthesilea (Slettet)

ang. opgave 2...
Du ved godt at du ikke er færdig ikke? Du har fundet værdien for x^1,5 og ikke x.

Svar #3
24. april 2006 af Bjarkee (Slettet)

#2) Godt du sagde det, jeg troede jeg var færdig, kunne du fortælle hvordan jeg finder værdien af x?

#1) Kunne du vise hvad du mener?

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. april 2006 af Penthesilea (Slettet)

ang opgave 2:
der er flere måder at gøre det på. Den mest pedagoiske (tror jeg) er først at bemærke, at x^1,5 er lig x*(x^1,5) (hvor x^0,5 jo er kvadratroden) og derefter sætte t lig kvadratrod x.

Så har man: x^1,5 = x*x^0,5 = t^2*t =t^3.

Vi har altså t^3 = 21,875. Find den tredie rod og du har t. Og der med x, da x=t^2

Gav det mening?

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. april 2006 af Penthesilea (Slettet)

Ang opg 3 (som jeg slet ikke har regnet efter)

Du har indtil videre fundet at:

-3,2 * x^1,5 + 6,4 * x^1,5 = 270

Det er det samme som:

(x^1,5)*(-3,2 +6,4) = 270

...og dette er der ingen ben i at regne ud (6,4-3,2 er jo ikke svært), og så isolerer du x^1,5 og gør som i opgaven før

Svar #6
24. april 2006 af Bjarkee (Slettet)

#5) Det passer ikke helt med facitlistens svar som sige det skla give 19,2

nogle bud?

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. april 2006 af Penthesilea (Slettet)

Jeg får det også til 19,2... husk nu det med at deb funde værdi er for x^1,5... altså, jeg får

x^1,5 =270/3,2 (=84,375)

Skriv et svar til: Hjælp til opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.