Fysik
Newtons love - funktioner
03. maj 2006 af
sundancekid (Slettet)
Jeg sidder lidt fast i den her opgave, så en lille hånd ville være perfekt.
'I lodret kast ser man på en masse der kastes lodret op (evt. ned). Dette er bevægelse med konstant acceleration. Da vi har brug for at bestemme massens positioner til forskellige tidspunkter, så skal der indlægges en lodret lineal.
y0 = 5m
v0 = 10 m/s
Jeg har fundet hastigshedsfunktionen:
v(t) = 10m/s + 9,82 m/s^2 * t
og stedfunktionen:
s(t) = 5m + 10m/s * t + 4,91 m/s^2 * t^2
Jeg har også fundet massens hastighed i toppunktet - 0 m/s
Så skal jeg finde til hvilket tidspunkt massen er i toppunktet. Jeg prøvede at sætte hastighedsfunktionen = 0 og så isolere til, men kunne ikke komme videre fra t = -10 m/s – 9,82 m/s2
Så nu sidder jeg lidt fast.
Så har brug for hjælp til tidspunktet og til at bestemme den maksimale højde massen når op til og at bestemme stighøjden.
'I lodret kast ser man på en masse der kastes lodret op (evt. ned). Dette er bevægelse med konstant acceleration. Da vi har brug for at bestemme massens positioner til forskellige tidspunkter, så skal der indlægges en lodret lineal.
y0 = 5m
v0 = 10 m/s
Jeg har fundet hastigshedsfunktionen:
v(t) = 10m/s + 9,82 m/s^2 * t
og stedfunktionen:
s(t) = 5m + 10m/s * t + 4,91 m/s^2 * t^2
Jeg har også fundet massens hastighed i toppunktet - 0 m/s
Så skal jeg finde til hvilket tidspunkt massen er i toppunktet. Jeg prøvede at sætte hastighedsfunktionen = 0 og så isolere til, men kunne ikke komme videre fra t = -10 m/s – 9,82 m/s2
Så nu sidder jeg lidt fast.
Så har brug for hjælp til tidspunktet og til at bestemme den maksimale højde massen når op til og at bestemme stighøjden.
Svar #1
03. maj 2006 af Waterhouse (Slettet)
Din metode er rigtig nok, men tyngdeaccelerationen er negativ, da den virker i modsat retning af kasteretningen:
10m/s - 9,82 m/s^2 * t = 0
<=>
t = [-10 m/s]/[-9,82 m/s^2] = 1,02 s
For at finde maxhøjden sætter du dette resultat ind i stedfunktionen.
10m/s - 9,82 m/s^2 * t = 0
<=>
t = [-10 m/s]/[-9,82 m/s^2] = 1,02 s
For at finde maxhøjden sætter du dette resultat ind i stedfunktionen.
Svar #4
03. maj 2006 af sundancekid (Slettet)
Det ved jeg ikke selv, har tjekket i bogen. Og de hits der var her på siden fortalte intet brugbart om det.
Svar #6
03. maj 2006 af sontas (Slettet)
Stighøjden må være toppunktet på kasteparablen. Lige når "legemet" når toppunktet er v(t) = 0, udfra det kan du finde tidspunktet, og dennte tid t indsættes så i stedfunktionen.
Skriv et svar til: Newtons love - funktioner
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
