Matematik

Differentialligning, funktion

07. maj 2006 af Jakobmp (Slettet)
Hej, jeg ønsker hjælp til følgende opgave. I synes nok ikke den er svær, men jeg har problemer med at komme igang med den.

Vh mig


Link:

http://peecee.dk/?id=38234

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. maj 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Lad f.eks. y = e^x + x

og vis så at de to sider i ligningen er ens for netop DEN funktion som y. Dvs beregn dy/dx og beregn så y-x+1 og vis at de to ting bliver det samme...

Svar #2
07. maj 2006 af Jakobmp (Slettet)

Det forstår jeg desværre ikke.

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. maj 2006 af Duffy

#2: Joh, gør som SattaMassaGrassa siger!



Duffy

Svar #4
07. maj 2006 af Jakobmp (Slettet)

Jeg vil gerne se det udført i praksis og lidt bedre beskrevet.

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. maj 2006 af dnadan (Slettet)

tja da y = e^x + x
og f'(x)=y-x+1
må dette altså også være sandt:
f'(x)=e^x+x-x+1=e^x+1
integrer f'(x) og dermed har du vist det...
Ellers kan du differentiere f(x)=e^x+x

Svar #6
07. maj 2006 af Jakobmp (Slettet)

- Okay.

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. maj 2006 af Duffy

Hvis du ikke gør som SattaMassaGrassa siger så skal du den LANGE vej
og integrere dig igennem det, men det er også let nok!!

Se her


dy/dx = y - x + 1


Sæt z = y - x + 1

så er (mht x)

z' = (y - x + 1 )'

dvs

dz/dx = y' - 1 = z - 1


Altså har vi nu

dz/dx = z - 1

som er separabel


dz/dx = z - 1


dz = (z - 1)dx


1/(z - 1)dz = dx


dz/(z - 1) = 1dx


S[1/(z - 1)]dz = S1dx


ln(1 - z) = x + k


(z - 1) = e^(x + k)


z = e^(x + k) + 1


y - x + 1 = e^(x + k) + 1


y - x = e^(x + k)


y - x + x = e^(x + k) + x


y = e^(x + k) + x


y = e^(x)·e^(k) + x


og med e^k = 1 er følgelig


y = e^(x)·e^(k) + x


y = e^(x)·1 + x


y = e^(x) + x






Duffy

Svar #8
07. maj 2006 af Jakobmp (Slettet)

Duffy:

Hehe.. Det er næppe meningen man skal fyre alt det ned.

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. maj 2006 af Duffy

Næh, men på denne måde kan du BLÆRE dig over for læreren. ;-)



Duffy

Svar #10
07. maj 2006 af Jakobmp (Slettet)

Duffy:

Haha, ja. Hvis der er det man vil.

Skriv et svar til: Differentialligning, funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.