Matematik

en sø, masser af fisk...(Matematik)..help

17. januar 2004 af ababab (Slettet)
Jeg har svært ved følgende matematik opgave, håber på hjælp....
Opgaven: En mindre sø har i årene efter 1984 været under observation, idet man hvert år har vurderet antallet af fisk i den.
Man mener at antallet af fisk p(x) af en bestemt art x år efter 1984 med god tilnærmelse kan beskrives ved forskriften:
p(x)=80x-80x*ln((1/8)x) ; 1
ps.: ln(en ottendedel x)...

nå men opgaven lyder så:
a)I hvilket år var fiskebestanden højest?
b)I hvilket år var fiskebestanden mindst?

jeg tror at man skal differentiere og
derefter sætte lig 0... er det rigtigt? og kan nogen evt. hjælpe mig?

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2004 af Jean

Yes du skal lave en ekstremumsundersøgelse...

Svar #2
17. januar 2004 af ababab (Slettet)

det er det jeg er i tvivl om...
hvordan differentierer man denne funktion?

Svar #3
17. januar 2004 af ababab (Slettet)

Hej Brian... kan du hjælpe mig?

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. januar 2004 af sigmund (Slettet)

Funktionen er en sum, produktfunktion og sammensat funktion på en gang:
d/dx(p(x))=d/dx(80*x)-d/dx(80*x*ln((1/8)*x)=80*(1-x*(1/8)*(1/((1/8)*x))-ln((1/8)*x)*1)=80*(1-x*1/x-ln((1/8)*x))=-80*ln((1/8)*x).

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. januar 2004 af 404error (Slettet)

Brug først reglen for differentiation af sum (det er vist oplagt). For leddet

-80x*ln((1/8)x)

differentierer du som et produkt, hvor du husker på, at det sidste led er en sammensat funktion.

Svar #6
17. januar 2004 af ababab (Slettet)

Sigmund--> det ser meget godt ud, men kan du uddybe det lidt mere?

404--> jeg forstår ikke differentationen af sum? hvad mener du?

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. januar 2004 af 404error (Slettet)

Hvordan differentierer du en funktion på formen f+g? Brug at differentiation er en lineær operation, dvs.

(f+g)'(x)=f'(x)+g'(x).

Den regel har du nok set før?

Svar #8
17. januar 2004 af ababab (Slettet)

Den går bare ikke op...
jeg forstår ikke hvordan sigmund for dette resultat?

Brugbart svar (0)

Svar #9
17. januar 2004 af sigmund (Slettet)

Til ababab.
Jeg sætter først 80 uden for parentes, sådan at p(x)=80*(x-x*ln((1/8)x)).
Nu bruger jeg først reglen om differentiation af en sum: d/dx(p(x))=80*(d/dx(x))-d/dx(x*ln((1/8)*x)). Første led af det, der står indenfor parentesen, er 1. Til andet led bruger jeg reglen om differentiation af produkt sammen med reglen om differentiation af en sammensat funktion. Tilsammen giver dette x*(1/8)*1/((1/8)*x)+ln((1/8)*x)*1.
Nu kan d/dx(p(x)) skrives som: d/dx(p(x))=80*(1-(x*(1/8)*1/((1/8)*x)+ln((1/8)*x)*1)) <=> d/dx(p(x))=80*(1-x*1/x-ln((1/8)*x)) <=>d/dx(p(x))=-80*ln((1/8)*x). Dette resultat har jeg kontrolleret med Maple, og det er ret.
Jeg håber at du nu forstår, hvordan jeg kommer frem til resultatet.

Brugbart svar (0)

Svar #10
18. januar 2004 af 220986 (Slettet)

Nu bliver jeg også nysgerrig....
hvad er de forskellige differentationer?
sum, produkt og sammensat?
Jeg har studeret Sigmunds forslag, men jeg forstår slet ikke denne overgang:
80*(1-x*1/x-ln((1/8)*x))<=>d/dx(p(x))=
-80*ln((1/8)*x).

hvordan kan det blive minus 80?

Brugbart svar (0)

Svar #11
18. januar 2004 af sigmund (Slettet)

Til 220986.
1-x*1/x er 0. Så står der -ln((1/8)*x) indenfor parentesen. Ganger du 80 ind i parentesen, kommer der så at stå: -80*ln((1/8)*x).
Jeg håber at du nu forstår den nævnte overgang.

Mvh. Sigmund Vestergaard

Brugbart svar (0)

Svar #12
18. januar 2004 af 220986 (Slettet)

Jamen så er x=8.... og det må være svaret på spg. A!

Svar #13
18. januar 2004 af ababab (Slettet)

ok, nu ved jeg godt at Sigmund på glimrende vis har forklaret mig fremgangsmåden... men alligevel har jeg et spørgsmål (alle mine spørgsmål ligger i at jeg ikke har lært at differentiere produktfunktion og heller ikke funktioner, hvor der både er produkt og sammensat)...
Hvordan kan dette lade sig gøre:
"Til andet led bruger jeg reglen om differentiation af produkt sammen med reglen om differentiation af en sammensat funktion. Tilsammen giver dette x*(1/8)*1/((1/8)*x)+ln((1/8)*x)*1 " ...?

Svar #14
18. januar 2004 af ababab (Slettet)

Kan nogen svare mig...

Brugbart svar (0)

Svar #15
19. januar 2004 af sigmund (Slettet)

Til ababab.
Andet led er: x*ln((1/8)*x), dette er en produktfunktion, hvor faktor nummer to er en sammensat funktion. En produktfunktion differentieres sådan: d/dx(f*g)=f*g'+g*f'. Her bliver det: d/dx(x*ln((1/8)*x))=x*d/dx(ln((1/8)*x))+ln((1/8)*x)*d/dx(x)=x*(1/8)*1/((1/8)*x)+ln((1/8)*x)*1=1+ln((1/8)*x).
Undervejs har jeg differentieret en sammensat funktion. Den differentieres sådan: d/dx(f(g(x)))=f'(g(x))*g'(x). Her bliver det: d/dx(ln((1/8)*x))=(1/8)*1/((1/8)*x).
Jeg håber at du nu forstår dette. Det virker mærkeligt, at du får en sådan opgave, når du slet ikke har lært om differentiation af produkt og sammensat funktion.

Skriv et svar til: en sø, masser af fisk...(Matematik)..help

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.