Matematik

Ligning..hvordan løses den?

11. august 2006 af baloon (Slettet)
Hvordan løser man denne ligning:

(x-1)(x+3)(x^2+3)

Jeg har fundet frem til at rødderne er

x = 1 v x = -3 og der er ingen rødder til x^2+3.

Er der nogen kloge hoveder der vil vise mig hvordan den skal løses. Så jeg til en anden gang selv kan løse lignende ligninger.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. august 2006 af Duffy

Prøv at tegne grafen på din graf-regner for at danne dig et overblik over
hvordan funktionen

f(x) = (x-1)(x+3)(x^2+3) = x^4+2*x^3+6*x-9
forløber.

Da det er et polynomium af 4. grad vil
f -> oo for x-> -oo

og

f -> oo for x-> oo

Lav fortegns-linie for f og f' for
at være sikker på at der ikke sker
mærkelige ting og sager melle -3 og 1.

Løsningen er

L = [-3 ; 1]



Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. august 2006 af Jelly (Slettet)

Kan løsningen være -3

Jeg vil pointere at der er et lighedtegn under hvert "


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. august 2006 af Jelly (Slettet)

Hov... kan godt se at -3
er det samme som L = [-3 ; 1]

Men tænkte på om vi tager forbehold til at det er (x-1)(x+3)(x^2+3) er lig eller mindre end nul? Fordi jeg synes vi løser det som om at det er
(x-1)(x+3)(x^2+3)= 0

???

Nogen der kan forklare?

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. august 2006 af Duffy

#2

Nej! Løsningen er ikke -3
, men -3


#3

HooOOV - det håber jeg ikke at du kan 'se'!!

-3

Derimod er -3
er det samme som L = [-3 ; 1]

BEMÆRK VENLIGST FORSKELLEN MELLEM DEN VEJ SOM 'FIRKANT-PARENTESERNE' VENDER.


Hvis du løser ligningen
(x-1)(x+3)(x^2+3)= 0
så søger du kun efter nulpunkter.
Her vil løsningen være x = -3 eller x = 1 . (altså ikke et interval)
Altså x E {-3 , 1}



Duffy



Brugbart svar (0)

Svar #5
11. august 2006 af Jelly (Slettet)

læg venligst mærke til, hvad jeg har skrevet i indlæg 2.

Jeg skriver også at der skal være et lighedstegn under hvert "

Men mange tak for hjælpen Duffy!

Skriv et svar til: Ligning..hvordan løses den?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.