Matematik

Problem!

13. september 2006 af det.dean (Slettet)
Hey..

Har en opgave jeg ikke helt ved hvordan jeg løser.. Den lyder som følger:

Til en repception er der 430 personer. Gæsterne er del rygere og dels passive rygere. Der er 148 passive rygere
Blandt de rygende gæster er der 202, der ryger pibe, og 112 som rygere cigarer. Blandt de rygende er der nogle som både ryger pibe og cigarer

A) Hvor mange gæster ryger både pibe og cigarer?
B) Hvor mange gæster ryger kun pibe?
C) hvor mange ryger kun cigarer?

Nogen der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2006 af eightx2 (Slettet)

Dem der ryger begge ting må vel være de resterende af rygerne.

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. september 2006 af Sansnom (Slettet)

#1, Forkert - kig på tallene igen, du har læst opgaven lidt skævt tror jeg.


#0,
#Pibe = #Kun_Pibe + #Pibe_og_Cigar
#Cigar = #Kun_Cigar + #Pibe_og_Cigar



#Pibe + #Cigar = #Kun_Pibe + #Kun_Cigar + #2*Pibe_og_Cigar

Det må vist være hint nok for nu.

Svar #3
13. september 2006 af det.dean (Slettet)

Hmm.. Heg er ked af det men jeg er ikke helt med.. Jeg forstår ikke at når der er 430 personer rep., og når man så ligger pipe ryger, cigarer ryger og passive ryger er der flere til denne rep??

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2006 af La Gioconda (Slettet)

Okay.

Lad os starte med at finde ud af hvor mange der ryger i det hele taget: 430-148= 282

Blandt disse 282 er der både nogen der ryger cigar og pibe, er vi enige?

så for at finde ud af antallet af disse personer, bliver vi nød til at finde overskuddet:
202+112=314
som du kan se stemmer 314 ikke med at der er 282 ryger i alt, netop fordi der både ryges pibe og cigar hos enkelte af personerne.
Så vi siger derfor:
314-282= 32
Og finder på den måde frem til at der er 32 af gæsterne der både ryger cigar og pibe.

For så derefter at finde ud af hvor mange, der kun ryger cigar og kun ryger pibe, må vi vel sige:
202-16= 186 (der kun ryger pibe)
112-16= 96 (der kun ryger cigar)

Når du så samler det hele sammen passer det med antallet af gæster=
186(der KUN ryger pibe) + 96 (der KUN ryger cigar) + de 148 passive rygere =
430

Således Archimedes ;)
Den var lidt kringlet, den opgave, men håber du forstod princippet i det.

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. september 2006 af La Gioconda (Slettet)

Rettelse: *Blandt disse 282 er der nogen der både ryger cigar og pibe*

Skriv et svar til: Problem!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.