Matematik

Stamfunktioner til at ....

15. september 2006 af ASLAK (Slettet)
opgaven lyder sådan:

a) S (pi/3)0 (1/cosx)^2 dx
altså den øverste grænse er (pi/3) og den nederste grænse er 0

jeg benytter mig af substitutions metoden:

t= cosx , t'=-sinx ,dx=-1/sinx dt

nu bestemmer jeg de nye grænser:
x=pi/3 => t=(1/4)
x=0 => t=1

så sætter jeg det ind i formlen:
S (pi/3)0 (1/cosx)^2 dx=
S (1/4)1 1/t^2*-1/sinx dt

og så kan jeg bare ikke komme videre herfra...kan det passe at jeg så skal sætte -1/sinx uden for integralet???

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2006 af mathon

pi
S1/cos^2(x)dx
0

pi
[tan(x)]
0

tan(pi)-tan(0)
0-0=0

Svar #2
15. september 2006 af ASLAK (Slettet)

#1: OKAY tak,,,

jeg forstår godt hvad du har lavet, men problemet er bare at i facit står der at det giver: pi/3

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. september 2006 af ibibib (Slettet)

#1 er udregnet med grænserne 0 og pi. Da grænserne er 0 og pi/3 bliver resultatet naturligvis noget andet.
Det korrekte svar er tan(pi/3) som er lig med sqrt(3).

Svar #4
15. september 2006 af ASLAK (Slettet)

#2: hvordan får du det til tan(pi/3)???

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. september 2006 af mathon

sorry!
det er da også mig som har skrevet forkert
øverste grænse skulle være pi/3!

pi/3
S1/cos^2(x)dx
0

pi/3
[tan(x)]
0

tan(pi/3)-tan(0)=sqr(3)-0=sqr(3)

...du kan ikke mene pi/3

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. september 2006 af mathon

OK #3
...havde ikke set, du var "på pletten"!

Svar #7
15. september 2006 af ASLAK (Slettet)

tak for hjælpen...

hvad med i denne her:
S (pi/3)0 (sinx/cosx)^2 dx
altså den øverste grænse er (pi/3) og den nederste grænse er 0

jeg benytter mig af substitutions metoden:

t= cosx , t'=-sinx ,dx=-1/sinx dt

nu bestemmer jeg de nye grænser:
x=pi/3 => t=(1/4)
x=0 => t=1

så sætter jeg det ind i formlen:
S (pi/3)0 (sinx/cosx)^2 dx=
S (1/4)1 sinx/t^2*-1/sinx dt

er det rigtigt indtil videre??




Svar #8
15. september 2006 af ASLAK (Slettet)

ingen forslag?

Brugbart svar (0)

Svar #9
15. september 2006 af ibibib (Slettet)

Det er ikke rigtigt. Hvis du ikke kan forkorte x'erne væk når du substituerer, virker metoden ikke.

Her kan du omskrive tælleren:
Da
cos(x)^2+sin(x)^2 = 1 <=>
sin(x)^2 = 1-cos(x)^2
er
(sin(x)/cos(x))^2 =
(1-cos(x)^2)/cos(x)^2 =
1/cos(x)^2 - 1.

En stamfunktion er
F(X) = tan(x)-x.

Svar #10
16. september 2006 af ASLAK (Slettet)

ok. forstår bare ikke det sidste led:
(sin(x)/cos(x))^2 =
(1-cos(x)^2)/cos(x)^2 =
1/cos(x)^2 - 1.

hvorfor gør du det???

Brugbart svar (0)

Svar #11
16. september 2006 af ibibib (Slettet)

Til sidst deler jeg brøken op i to brøker.

Brugbart svar (0)

Svar #12
16. september 2006 af mathon

...måske lidt kortere:
pi/3
Stan^2(x)dx = S(1+tan^2(x)-1)dx
0

pi/3
S(1+tan^2(x))dx-Sdx
0

pi/3
[tan(x)-x]=tan(pi/3)-pi/3-(tan(0)-0)=
0

sqr(3)-pi/3


Skriv et svar til: Stamfunktioner til at ....

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.