Kemi

Kogepunkt og opløslighed i vand

28. oktober 2006 af mrcrepsley (Slettet)
Hej!

Sidder lige og basker med to opgaver, jeg ikke helt kan gennemskue.

Opg. 1: Hvilket af følgende stoffer har højst kogepkt?
a) ethan eller butan
b) ethanol eller butan-1-ol
c) ethan eller ethanol

Gætter på: a) butan, b) butan-1-ol og c)ethanol.
Ved bare ikke hvordan jeg skal forklare det. Er det helt forkert, hvis jeg skriver noget med, at jo flere h-forbindelser, jo højere kogepkt.?


Opg. 2:Hvilket af følgende stoffer opløses lettest i vand?
a) ethan eller butan
b) ethanol eller butan-1-ol
c) ethan eller ethanol

Er kommet frem til: a) ethan, b) ethanol, c) ethan. Nu gætter jeg, men tror at det har noget at gøre med, jo færre h-forbindelser, jo lettere opløses de.

Ville blive rigtig taknemlig for svar.

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2006 af Matkaj

har du en databog? Vil tro at du kan slå det op i den!

Svar #2
28. oktober 2006 af mrcrepsley (Slettet)

Har jeg lige præcis ikke...

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2006 af -Zeta- (Slettet)

..ellers kan Wikipedia jo benyttes.

Ethan = http://en.wikipedia.org/wiki/Ethane
Butan = http://en.wikipedia.org/wiki/Butane

Ethanol = http://en.wikipedia.org/wiki/Ethanol
Butanol = http://en.wikipedia.org/wiki/Butan-1-ol

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. oktober 2006 af sapiens (Slettet)

Opg. 1
"Er det helt forkert, hvis jeg skriver noget med, at jo flere h-forbindelser, jo højere kogepkt.? "
Til dels, for OH-grupper er jo polære, så det giver også et højt kogepunkt. a er rigtig, b er forkert og c er rigtig...

Opg. 2
Den sidste er forkert, husk at OH-grupper er polære = kan opløses i vand

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. oktober 2006 af Matkaj

Ok er ikke lige så skrap til kemi, men:
Højest kogepunkt må være dem med de stærkeste molekylbindinger.
Mest opløselige i vand, må være dem der er mest polære.

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. oktober 2006 af sapiens (Slettet)

#1
Tror formålet med opgaven er at forudsige det på baggrund af viden om polære/upolære grupper etc, dvs. uden databog.

Svar #7
28. oktober 2006 af mrcrepsley (Slettet)

Ok. Takker

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. oktober 2006 af Kajbassen (Slettet)

#4

Butanol har højere kogepunkt end ethanol. Jo længere molekylet er jo flere intermolekylære bindingerne (bindinger mellem molekyler) kan de danne (med hianden) og jo mere energi (temperatur) skal der til for at skille dem ad.

Jo længere CH-kæden er jo mindre opløseligt er det i vand. CH er hydrofobt og OH er hydrofilt/polært

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. oktober 2006 af sapiens (Slettet)

#8
Chekcede det lige efter, og den er god nok. Jeg troede bare, at hydrogenbindingerne ville være stærkere end van der waals-kræfterne, men næh nej. Mit gær er, at vdW-kræfterne ophæver OH-gruppens effekt, kan du af/be-kræfte det?

Skriv et svar til: Kogepunkt og opløslighed i vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.