Kemi

Støkiometrisk beregning

29. oktober 2006 af sølvskål (Slettet)
Hej allesammen. Jeg sidder her med en opgave, hvor vi forinden gar lavet et forsøg, der gik ud på at fremstille jern(II)sulfat heptahydrat.

Her er et spørgsmål jeg ikke rigtig kan finde ud af hvad der betyder:

Lav en støkiometrisk beregning, hvor du udfra mængden af jern (ståluld) finder ud af hvor meget jern(II)sulfat heptahydrat du ville forvente at få (det teoretiske udbytte).

Er der én der kan hjælpe mig?

På forhånd tak ! :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2006 af sapiens (Slettet)

Opskriv reaktionsskema
Beregn stofmængde af stålulden vha. massen og molarmassen.
Ud fra koefficienterne i reaktionsskemaet kan du beregne n(jernsulfat).

ok?

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. oktober 2006 af mathon

Fe + H2SO4 + 7 H2O --> FeSO4*7H2O + H2

56_g............................278_g

Svar #3
29. oktober 2006 af sølvskål (Slettet)

Fe(s) + H2SO4(aq) --> Fe2+(aq) + SO4^2-(aq) + H2(g)

Skal jeg så lave sådan et skema, hvor jeg finder både m,M og n?

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. oktober 2006 af sapiens (Slettet)

Det er nok bedre at bruge #2, hvis du vil have svaret i gram.

Du har sikkert vejet massen af stålulden... så bruger du m=M*n og udregner n(Fe).
Da 1 Fe danner 1 FeSO4*7H2O, er forholdet mellem dem 1:1, så n(Fe) = n(FeSO4*7H2O).

Hvisdu gerne vil have svaret i gram, kan du igen regne det ud ved m=M*n, så skal du lige finde den molare masse af FeSO4*7H2O

Svar #5
29. oktober 2006 af sølvskål (Slettet)

ja stålulden vejede 3,25 g.

Hvordan er det du jeg finder M så?
:)

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. oktober 2006 af sapiens (Slettet)

M er molarmassen. For Fe kan du kigge i det periodiske system, mens du for jern(II)sulfat heptahydrat bliver nødt til at regne det ud ved addtion af alle de involverede stoffer :)

Du vil finde m.

Svar #7
29. oktober 2006 af sølvskål (Slettet)

Hvad betyder addtion?

Jeg kan nemlig ikke helt finde ud af hvad forskellen på formelmasse og molarmasse er. Er ikke så god til kemi..

Brugbart svar (0)

Svar #8
29. oktober 2006 af mathon

Fe + H2SO4 + 7 H2O --> FeSO4*7H2O + H2

56_g............................278_g
3.25_g............................x

x/(278_g) = 3.25_g/(56_g)

x/(278_g) = 3.25/56

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. oktober 2006 af sapiens (Slettet)

addition med trykfejl i :)

formelmasse = molarmasse, vist nok med forsk. enheder

Svar #10
29. oktober 2006 af sølvskål (Slettet)

Er det Fe + H2SO4 + 7 H2O der vejer 56 g
og FeSO4*7H2O + H2 der vejer 278 g.

Og så er M = 3.25 /56?

Nu tror jeg at jeg har forstået det :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
29. oktober 2006 af sapiens (Slettet)

Jeg tror mathon mener 56 g/mol, hvilker er jerns molarmasse, det samme med produktet :)

Du skal sige 3,25g/56g/mol=n(jern)


Svar #12
29. oktober 2006 af sølvskål (Slettet)

Hvad er de 278 g så? :)

Brugbart svar (0)

Svar #13
29. oktober 2006 af sapiens (Slettet)

jeg har ikke regnet efter, men det er nok molarmassen af jern(II)sulfat heptahydrat

Brugbart svar (0)

Svar #14
29. oktober 2006 af mathon

#12
Hvad er de 278 g så?

278 g FeSO4*7H2O = 1Mol FeSO4*7H2O

Brugbart svar (0)

Svar #15
25. august 2008 af katjakaj (Slettet)

Nogen der ved hvad densiteten af jern(II)sulfat, heptahydrat er?? Eller ved hvordan jeg kan finde ud af det?


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. august 2008 af mathon

x/(278_g) = 3.25/56

hvoraf
x = n(FeSO4*7H2O) = (3.25/56)*(278 g) = 16,13 g

konklusion:
3,25 g Fe ækvivalerer 16,13 g FeSO4*7H2O


Skriv et svar til: Støkiometrisk beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.