Matematik

naturlige logaritme

11. november 2006 af Leah (Slettet)
Godmorgen A-mennesker?

jeg er gået lidt i stå med denne ligning

e^(5x) = 45 - 3 * e^(5x)
Har prøvet at regne på det, men når jeg tjekker efter, er det forkert..

Og et andet spørgsmål
Hvis jeg får en opgave, hvori der er en funktion med en forskrift f(x) = 21 * e^(3x)
og der står jeg skal tegne en graf til funktionen.. er det så nok, hvis jeg blot kopierer det fra min graf-tegner på lommeregneren? Eller skal jeg lave nogle udregninger osv. hvis ja, hvordan foregår det så?

mvh Leah (:

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2006 af Lurch (Slettet)

hvad er e^(5x)+3e^(5x) ?

Svar #2
11. november 2006 af Leah (Slettet)

... tror ikke jeg er helt med?

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. november 2006 af Lurch (Slettet)

se på din ligning. Den er ikke anderledes and så mange andre. Du vil gerne have x'erne på samme side

e^(5x) = 45 - 3 * e^(5x)
e^(5x) + 3 * e^(5x) = 45
? = 45

Svar #4
11. november 2006 af Leah (Slettet)

mhh...
ved ikke om man kan gøre det...
5x + 3 * 5x = ln(45)
?

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. november 2006 af Lurch (Slettet)

uha nej.
prøv at trække e^(5x) ud for en parentesd

e^(5x) + 3 * e^(5x) = 45
e^(5x)(1 + 3) = 45

Svar #6
11. november 2006 af Leah (Slettet)

e^(5x) = 45 - 3 * e^(5x)
e^(5x) + 3 * e^(5x) = 45

e^(5x) + 3 * e^(5x) = 45
e^(5x)(1 + 3) = 45

det sidste skridt forstår jeg ikke. Hvor forsvinder det ene e^(5x) hen?

Skal der står


e^(5x)^2(1 + 3) = 45

?

og derefter

e^(5x)^2 = 45 /(1 + 3)

Jeg er slet ikke med.

Brugbart svar (0)

Svar #7
11. november 2006 af Lurch (Slettet)

det forsvinder ingensteder hen. Du trækker det bare ud foran en parentes:
e^(5x)+e^(5x)
1*e^(5x)+3*e^(5x)
4*e^(5x)

det er ikke andeledes end hvis der stod y stedet for e^(5x)

hvad er y+3y = ?

Brugbart svar (0)

Svar #8
11. november 2006 af Lurch (Slettet)

hov der mangler alt muligt i forrige post


e^(5x)+3e^(5x)
1*e^(5x)+3*e^(5x)
e^(5x)*(3+1)
4*e^(5x)

Svar #9
11. november 2006 af Leah (Slettet)

Så i virkeligheden står der
1* (e^(5x)) + 3*(e^(5x))
og så bliver det så
4*(e^(5x)) = 45
men synes bare det ser endnu mere forvirrende ud..

Det er 4y..

men synes stadig 4*(e^(5x)) = 45 er pænt forvirrende..
Efter det, siger man så
e^(5x) = 45/4
5x = ln(45/4)
x = (ln(45/4)) / 5

??


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. november 2006 af Lurch (Slettet)

det er helt rigtigt!
pænt og smukt ser det ikke ud, men rigtigt er det

Svar #11
11. november 2006 af Leah (Slettet)

Åh.. Godt! Så er jeg ikke helt dårlig *host*

Hvad med næste opgave? Tror du jeg skal udregne noget, eller blot kan kopierer fra min grafregner?

Brugbart svar (0)

Svar #12
11. november 2006 af Lurch (Slettet)

Det mest nøjagtige får du ved at lade din lommeregner eller excel udregne værdierne for a, b og c i din parabel. Afhængigt af hvad opgaveteksten siger, ville jeg mene det var fint du kopierede grafen fra din lommeregner, eller fik din lommeregner til at udregne alle funktionsværdierne, og så selv plotte dem ind på et papir. Du kan evt give et regne eksempel

Svar #13
11. november 2006 af Leah (Slettet)

Mhh, ja.. kan se hvad du mener.
Du siger at f(x) = 21 * e^(3x) er en parabel..
Hvordan får du det, til det?
Jeg kan ikke se de 3 led.

Brugbart svar (0)

Svar #14
11. november 2006 af Lurch (Slettet)

hov, jeg forvekslede dit indlæg med et andet :P

dett her kan du bruge:
"Afhængigt af hvad opgaveteksten siger, ville jeg mene det var fint du kopierede grafen fra din lommeregner, eller fik din lommeregner til at udregne alle funktionsværdierne, og så selv plotte dem ind på et papir. Du kan evt give et regne eksempel"

Svar #15
11. november 2006 af Leah (Slettet)

haha, det er i orden (:
Jeg kigger på det, men tak for hjælpen! (:

Skriv et svar til: naturlige logaritme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.