Kemi
Phosphorsyres protolysereaktion med vand
12. november 2006 af
dixi (Slettet)
(a) er mere eller mindre gætværk, og (b) kan jeg slet ikke komme i gang med. Nogen der kan hjælpe?
I et bægerglas har man 100 ml 0,15M H3PO4.
Phosphorsyre er en triprot syre. Dens første protolysegrad a1 = 1,00 (100 %), dens anden protolysegrad a2 = 0,35 og dens 3. protolysegrad er a3 = 0,02.
a) Opskriv phosphorsyrens 3 protolysereaktioner med vand.
H3PO4+H2O <--> H2PO4^(-)+H3O^(+)
H2PO4^(-)+H2O <--> HPO4^(2-)+H3O^(+)
HPO4^(2-)+H2O <->> PO4^(3-)+H3O^(+)
b) Beregn [H3O+] i opløsningen og dernæst opløsningens pH.
I et bægerglas har man 100 ml 0,15M H3PO4.
Phosphorsyre er en triprot syre. Dens første protolysegrad a1 = 1,00 (100 %), dens anden protolysegrad a2 = 0,35 og dens 3. protolysegrad er a3 = 0,02.
a) Opskriv phosphorsyrens 3 protolysereaktioner med vand.
H3PO4+H2O <--> H2PO4^(-)+H3O^(+)
H2PO4^(-)+H2O <--> HPO4^(2-)+H3O^(+)
HPO4^(2-)+H2O <->> PO4^(3-)+H3O^(+)
b) Beregn [H3O+] i opløsningen og dernæst opløsningens pH.
Svar #1
12. november 2006 af sapiens (Slettet)
a er korrekt :)
b) kender du ostwalds fortyndingslov?
b) kender du ostwalds fortyndingslov?
Svar #3
12. november 2006 af sapiens (Slettet)
Det gør heller ikke noget.
Du ved at phosphorsyre protolyseres fuldt ud, så [H3O+]_1 = c(H3PO4), hvor 1 angiver, at H3PO4 har afgivet 1 H+.
H2PO4- protolyseres kun 35%, derfor er [H3O+]_2 = 0,35*c(H3PO4), ok?
Den sidste er lidt mere tricky, for du bliver nødt til at tage højde for, at det ikke er alle HPO3^(2-), der er protolyseret. Så [H3O+]_3 = 0,02*[HPO4^(2-)], ok?
pH finder du så ved at addere dem alle og tage -log
Du ved at phosphorsyre protolyseres fuldt ud, så [H3O+]_1 = c(H3PO4), hvor 1 angiver, at H3PO4 har afgivet 1 H+.
H2PO4- protolyseres kun 35%, derfor er [H3O+]_2 = 0,35*c(H3PO4), ok?
Den sidste er lidt mere tricky, for du bliver nødt til at tage højde for, at det ikke er alle HPO3^(2-), der er protolyseret. Så [H3O+]_3 = 0,02*[HPO4^(2-)], ok?
pH finder du så ved at addere dem alle og tage -log
Svar #4
12. november 2006 af dixi (Slettet)
Det kan da ikke være rigtigt, at jeg skal ende med en pH-værdi på 0,69, vel?
Jeg har
[H3O+]_1 = 0,15M
[H3O+]_2 = 0,0525M
[H3O+]_3 = 0,00105M
Hvad er der gået galt?
Jeg har
[H3O+]_1 = 0,15M
[H3O+]_2 = 0,0525M
[H3O+]_3 = 0,00105M
Hvad er der gået galt?
Skriv et svar til: Phosphorsyres protolysereaktion med vand
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
