Kemi

Reaktion ?

13. november 2006 af Jelly (Slettet)
Hej, jeg har 2,0 mL 4,00 M HNO3 samt et 200mL 0,0001M Ca(OH)2

Så skal jeg bestemme pH.

For HNO3, er den - log(4,0) = -0,60

men ved ikke hvilken formel jeg skal bruge for at finde pH for Ca(OH)2 ?

Desuden kan dette passe:

HNO3 + Ca(OH)2 --> 3CaNO- + H3O+

På forhånd tak,


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

pOH = -log[C<sub>Ca(OH)2</sub>]
<=>
pH = 14 - log[C<sub>Ca(OH)2</sub>]

Det afstemte reaktionsskema skal være:

2 HNO3 (aq) + Ca(OH)2 (aq) --> Ca(NO)2 (aq) + 2 H2O (l)

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. november 2006 af sapiens (Slettet)

#1 er en smule farlig, der er jo to hydroxidioner pr. molekyle. Overvej desuden om dens opløselighed i vadn har nogen relevans...

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

#2.
Voops. Dum fejl.

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

#2.
Hvad gør man egenligt så? Multiplicerer man koncentrationen med 2?

Svar #5
13. november 2006 af Jelly (Slettet)

okay tak,
men reaktionskemaet er vel rigtg afstemt, og et spørgsmål til, hvordan kan jeg gå ud fra at Ca(OH)2 er en stærk base, siden du kan benytte denne formel :pOH = -log[CCa(OH)2] ?

På forhånd tak,

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

#5.
Du kan slå pKb værdien op for Calciumhydroxid. (1: 1,37, 2: 2,43). Værdier under 4 (pKb) er som regel stærke baser.

Svar #7
13. november 2006 af Jelly (Slettet)

okay nice ;D

Men hvis jeg skal beregne [H3O+] i denne opl. skal jeg vel bare sige (stofmængde rest / samlet volume)

Men de reagere i forholdet 2:1 ik' ?

Så skal jeg vel dividere med 2 til sidst ?

på forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #8
13. november 2006 af sapiens (Slettet)

#4 ja
#6 hmm, i Kemi 2000 ligger grænsen for middelstærke/stærke baser mellem pKb = 1,10 (S^2-) og pKb = 0,0 (OH-), så det passer vist ikke helt :)
#7 Ja, vist er er overskud af H3O+ (har ikkr regnet ud). Du skal multiplicere c(Ca(OH)2) med to.

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Om syre er meget stærk, noget stærk, lidt stærk eller kun en smule stærk kan man diskutere, til man ikke gider snakke mere.

Derfor: Beregn pH som den var stærk og afgør derefter, om din antagelse om, at alle OH- var tilgængelig, også holder! Sidstnævnte afgøres ved at sammenligne pKa og pH. Er pH mindre end pKa holder det med god rimelighed, da basen først "mister" sin base karakter ved meget høje pH værdien (da den dermed ikke kan optage en H+ længere)

I ovennævnte tilfælde er [OH-] = 2*10^-4, hvorfor pH er ca. 10,3.

Svar #10
13. november 2006 af Jelly (Slettet)

okay takker ;D

Skriv et svar til: Reaktion ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.