Kemi

Beregning af pH

16. november 2006 af gnukki (Slettet)
Hej,

Jeg har 0,057 M NaOH, hvordan beregner jeg pH værdien af denne opløsning?

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

NaOH er en stærk base, hvorfor koncentrationen af OH- = koncentrationen af NaOH.

Udnyt det faktum, at

OH- * H- = Kw

og pH = -log(H+)


Svar #2
16. november 2006 af gnukki (Slettet)

Det virkede, tak!

Hvad så med 0,0032 M Ba(OH)2 -hvor 2 er nedsænket- ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Hvis eller Ba(OH)2 går helt i opløsning og dissocieres fuldstændig, så der der jo bare dobbelt så mange OH'er som Ba'er. Resten er det samme.

Gennemfør beregning og vurder ud fra Ba(OH)2 opløselighed og pKa (pKb) om forudsætningen er opfyldt!

Svar #4
16. november 2006 af gnukki (Slettet)

Undskyld, men jeg forstår ikke lige hvad du mener..

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Start med at beregne OH og pH, så tager vi den derfra.

Svar #6
16. november 2006 af gnukki (Slettet)

Altså hvis vi gør det på samme måde som før så går vi ud fra at OH- = hele koncentrationen, altså 0,0032 M.

pOH = -log(0,0032) = 2,495

pH + pOH = 14
=>
pH = 14 - 2,495 = 11.505


Er det rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. november 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Prøv at læse hvad der står i #3.

Der er dobbelt så mange OH(-) som Ba(2+), dvs. [OH-]=2*0,0032 M

Svar #8
16. november 2006 af gnukki (Slettet)

Hov :/

[OH-]=2*0,0032 M

pOH = -log(2*0,0032) = 2,194

pH + pOH = 14
=>
pH = 14 - 2,294 = 11.806


Mange tak!

Brugbart svar (0)

Svar #9
16. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Du kommer næste trin.

Du skal vise, at Ba(OH)2 dissocieres 100% ved denne pH værdi. I modsat fald gælder antagelsen om, at der er dobbelt så mange OH'er som Ba'er.

Svar #10
16. november 2006 af gnukki (Slettet)

Det tror jeg ikke vi har lært endnu... Men hvordan gøres dette?

Brugbart svar (0)

Svar #11
16. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Hvis pH<pKa (for begge trin) findes stoffet på den "sure" for hvorfor det gælder at ligevægten:

Ba(2+) + 2 H2O <-> Ba(OH)2 + 2 H3O+

er forskudt til venstre (ligesom for en "alm." syre som f.eks. eddikesyre).

indrømmer, at ovennævnte ligevægt, måske er skrevet lidt atypisk på, men nu brugte jeg altså pKa som argument.

Alternativt kan man bruge pKb og pOH i argumentationen og dermed ligevægten:

Ba(OH)2 <-> Ba(2+) + 2 OH-

Brugbart svar (0)

Svar #12
16. november 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Din reaktionsligning er afstemt rigtigt, og jeg forstår ikke rigtig hvor du vil hen !!

Jeg forstår heller hvorfor du inddrager pKb i dette, for det gør du vel heller ikke når du udregner pH i en 1M NaOH ?!

Ba(OH)2 er fuldstændigt dissocieret i vand, så der er ikke noget specielt her man skal tage hensyn til.

Brugbart svar (0)

Svar #13
16. november 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Der skulle stå "Din reaktionsligning er IKKE afstemt rigtigt...."

Brugbart svar (0)

Svar #14
16. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Det er rigtigt, at der mangler lidt vand i ligningen. Beklager!

Pointen er, at man jo ikke nødvendigvis ved, at Ba(OH)2 er en stærk base. Derfor vil jeg vise (med beregning), at den i den givne koncentration opfører sig som en stærk base.

Hvis vi blot antager, at Ba(OH)2 er stærk, virker det hele selvfølgelig unødig forvirrende, men da jeg skrev først svar var jeg ikke lige sikker på, at denne forudsætning var opfyldt.

Brugbart svar (0)

Svar #15
16. november 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Jeg kan stadig ikke se at du har vist at Ba(OH)2 er en stærk base.

Alle hydroxider af første og anden hovedgruppe (pånær Be som er speciel) er stærke baser i vand, pga de er fuldstændigt dissocieret.


Brugbart svar (0)

Svar #16
16. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Hvad så med Ca(OH)2 ? - Hvordan opfører den sig ved pH f.eks. 13

:-)

og nej, jeg har ikke vist, at den er stærk, da jeg ikke kan finde pKa for Ba(OH)2.

Brugbart svar (0)

Svar #17
17. november 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Hvad mener du opfører sig ved pH = 13.

Det er Hydroxid koncentrationen som bestemmer pH her.


Nu er Ca(OH)2 som bekendt ganske tungtopløselig i vand, så uden at have regnet efter mht opløselighed, så er jeg faktisk lidt i tvivl man kan lave en opløsning af Ca(OH)2 som har en pH værdi på 13. Det svarer jo en koncentration af Ca(OH)2 på 0,05M. Og det kan vist ikke lade sig gøre. Så jeg forstår stadig ikke hvor du vil hen ?!?

Hvorfor i alverden begynder så at fable om pKb for Ba(OH)2, vise at den er 100% dissocieret osv osv. Nu når ikke kan finde værdierne.


Det du skal finde er pKa for vand, for så har du pKb for OH(-). Jeg kender godt værdierne, men du må selv slå dem efter.

En hydroxidion er en hydroxidion uanset om det er Na(+) eller Ba(2+) der er i vandfasen.


Så lad nu være med at blæse et meget simpelt spørgsmål op til noget værre fnideri, for det vil efterlade den oprindelige spørger med en følelse af afmagt/dumhed, og det egentlig uden grund. Når man nu så ikke har styr på sagerne selv skulle man måske egentlig bare svare (hvis man kan) på det som der bliver spurgt om.

Brugbart svar (0)

Svar #18
17. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Der er ingen grund til af førsøge at nedgøre mit svar. Svaret er 100 % gyldigt! Hvis man læser svarene i rækkefølge giver det sig selv!

Kort fortalt: beregn pH som om det var 100 % dissocieret og eftervis, at betingelserne var opfyldt (dette er iøvrigt en helt generel regel). Sidstnævnte var dog unødvendigt, da pka ikke fandtes.

Mvt Ca(OH)2 ville lidt mindre arrogance klæde. Umiddelbart kan jeg slå en opløselighed op til 1,85 g/l svarende til pH ca. 12,7. Da pKb = 1,4 og 2,4, er den altså ikke fuldt dissocieret.

En hydroxidion er altså "kun" en hydroxidion, når den er i vandet. Hvis den sidder på matalionen, bidrager den jo ikke til pH!

Mht ordene "opfører sig ved pH 13" kan jeg give et eksempel på, hvad jeg mente. Ved pH 7 vil eddikesyre opføre sig som en stærk syre, da den er fuldt dissocieret (pKa=4,8).

Beklager, hvis det hele blev for kompliceret, men det blev forklaret allerede i #14, hvorfor pKb unødvendigt blev inddraget i beregningerne.

Med hensyn til dit spm. i #15 har jeg altså netop vist i ovenstående, at f.eks Ca(OH)2 ikke nødvendigvis er en stærk base under alle forhold (læs: ikke fuldt dissocieret).

Håber dette reder trådende ud.

Brugbart svar (0)

Svar #19
17. november 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Undskyld, det var ikke min mening at nedgøre dig, men jeg blev bare lidt irriteret over at det oprindelige spørgsmål blev besvaret efter min mening på en meget klodset og unødigt kompliceret måde. Når man læser spørgsmålet, så er det klart at vedkommende (gnukki) er ganske ny i kemifaget. Derfor ingen grund til at forvirre mere end højest nødvendigt.

Der er tilsyneladende delte meninger om metalhydroxider kan jeg nu se. For jeg har sådan set kun henholdt til mine egne uorganiske bøger. Og der er bl.a lavet forsøg med frysepunktssænkning ledningsevne m.m, og de viser at der 99-100% dissociation. Selvfølgelig kan kationen mærke det elektriske felt af anionen, og Lewissyre graden har en indflydelse. Men i vand er det ofte noget som ikke har den store betydning pga dets stroe evne til at stabilisere metalioner og her OH(-) ioner.

Men jeg er dog meget overrasket over disse pKb værdier for Ca(OH)2. Men jeg må tage dem til efterretning.


Brugbart svar (0)

Svar #20
17. november 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Nu er jeg så blevet forvirret, for på Wikipidea står der at basestyrken er (stærkest øverst):

http://en.wikipedia.org/wiki/Base_(chemistry)

Potassium hydroxide (KOH)
Barium hydroxide (Ba(OH)2)
Cesium hydroxide (CsOH)
Sodium hydroxide (NaOH)
Strontium hydroxide (Sr(OH)2)
Calcium hydroxide (Ca(OH)2)
Lithium hydroxide (LiOH)
Rubidium hydroxide (RbOH)

Men på http://www.chembuddy.com/?left=BATE&right=dissociation_constants

der er det faktisk anderledes (næsten omvendt), nemlig:

LiOH (pKb = -0,36)
NaOH (pKb = 0,20)
KOH (pKb = 0,50)
Ca(OH)2 (pKb = 1,4 og 2,43)

Så nu står man jo lidt i vildrede, og jeg ved ikke hvem man skal tro. Dvs. normalt vil jeg henholde mig til mine bøger, da nettet ikke har været korrekturlæst, som lærerbøger er det.

Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.