Fysik

Skud mod klods

08. december 2006 af julle.p (Slettet)
Hej.

Jeg skal skrive en rapport om et fuldstændig uelastisk sammenstød.

Vi har en hængende klods sam vi skyder med en luftbøsse. Hagl og klods følges så sammen videre.

Jeg har fået at vide, at

E,kin før = E,pot efter.

Jeg kan bare ikke så det logiske... Nogen som kan forklare mig det?

Mvh Alex.

Svar #1
08. december 2006 af julle.p (Slettet)

Eller er det egentlig omvendt med E,kin og E,pot?

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. december 2006 af fixer (Slettet)

"Jeg har fået at vide, at

E,kin før = E,pot efter. "

Det vil i almindelighed være noget sludder. Forklar hele situationen, så man kan vurdere udsagnet nærmere.

Svar #3
09. december 2006 af julle.p (Slettet)

Klodsen hænger i en snor. Dens hastighed = 0 m/s. Herefter skyder jeg den med en luftbøsse -> hagl og klods følges herefter sammen.

Dvs vi har med et fuldstændig uelastisk sammenstød at gøre.

Jeg skal finde frem til hvilken hastighed haglet har inden det rammer klodsen.

Hvis jeg måler vinklen mellem klods,start og klods,efter kan jeg bruge formlen:

h = l - l * cos(vinklen). (l er snorens længde).

Herefter kan jeg sige:

mgh = ½mv^2

m går ud med hinanden

gh = ½v^2

Hvis jeg isolerer v, vil jeg tro jeg finder klodsen+halg's hastighed. Ved at indsætte dette i formlen

m1 * u1 = (m1*m2)*v

kan jeg isolere u og derved finde haglets hastighed...

Men jeg forstår bare ikke helt hvorfor...

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. december 2006 af Sentinox (Slettet)

Antagelsen er haglenes bevægelsesenergi (E[Kin,før]) fuldstændig omdannes til en ændring i klodsens potientiele energi (E[Pot,Efter]).

Er antagelsen så rimelig?
Det er en rimelig antagelse at støddet tilnærmelsesvist er fuldstændig uelastisk, da klodsen og haglene jo faktisk fortsætter sammen efter sammenstøddet, dog er der et energitab ved sammenstøddet. Men antagelsen holder hvis man tilnærmet behandler haglene og klodsen som stive ikke deformerbare legemer (således at der ikke mistes energi til en deformationer).

Den næste antagelse er at der i bevægelsen fra sammenstøddet til klodsens maksimale position kun virker konservative kræfter, dettte er jo også klart en antagelse, man ser jo f.eks. bort fra luftmodstand, og deformationen deformation af snoren som klodsen er hængt op i.

Alt i alt en simplificeret model, men udemærket til et overslag på situationen.

//Sentinox

Svar #5
09. december 2006 af julle.p (Slettet)

Tak for dit svar.

Men jeg forstår stadig ikke hvorfor det hænger sådan sammen..? (at e,kin før = e,kin efter)

Så vidt jeg forstår: Ved et uelastisk stød siger man, at der er impulsbevarelse, men ikke energibevarelse – idet der sker en deformation. Er dette ikke korrekt?

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. december 2006 af fixer (Slettet)

Det er netop derfor jeg bad dig uddybe. Ved selve stødet er udsagnet E_kin(før) = E_pot(efter) noget sludder. Men _efter_ stødet udfører loddet en bevægelse i et konservativt kraftfelt. Derfor er der energibevarelse. Hvis nulpunktet for den potentielle energi lægges i stødhøjden og "før" defineres som umiddelbart _efter_ stødøjeblikket og "efter" som den situation, hvor loddet har nået sit maksimale udsving, så gælder E_kin(før) = E_pot(efter).

Svar #7
09. december 2006 af julle.p (Slettet)

"Derfor er der energibevarelse."

Men der er da ikke energibevarelse ved et uelastisk sammenstød.... :-S

Brugbart svar (0)

Svar #8
10. december 2006 af fixer (Slettet)

#7
Nej, det er jo heller ikke det jeg skriver. Jeg siger explicit at _efter_ støddet er der energibevarelse fordi bevægelsen foregår i et konservativt kraftfelt.

Skriv et svar til: Skud mod klods

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.