Kemi

Opgave 3d og 3e i eksamensættet

15. januar 2007 af Jelly (Slettet)
Hej,

Har problemer med opgave 3d og 3e i følgende eksamenssæt:
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2002/2002-10-1.pdf

3d) Jeg ved at hvis delta G er mindre end 0 så vil reaktionen forløbe spontan og hvis delta G er større end 0 så er det en ikke-spontan proces.

Jeg har gjort som følger:

Au(s) + NO3-(aq) + 4H+(aq) + 4Cl-(aq) --> AuCl4-(aq) + NO(g) + 2H2O(l)


Delta G = 961,8 kJ/mol

Er ikke sikker på at H+ har G-værdi 0 kJ/mol eller om den har -237,13kJ/mol. Jeg har selv regnet med -237,13kJ/mol.

Det samme spørgsmål med om vand har en G-værdi på 0 kJ/mol el. om den har -237,13 kJ/mol. har regnet med at vand har en G-værdi på -237,13 kJ/mol. Håber nogle af jer kan bekræfte om jeg har brugt de rigtige værdier for H20 og H+ i reaktionsskema II.

Men da jeg får en positiv værdi kan reaktionen ikke forløbe ved 25grader og standarbetingelserne. Men jeg kan alligevel se af reaktionskemaet at Au er omdannet til et tetrachloroaurum(I)-ion kompleks...hvordan kan det lade sig gøre hvis processen ikke spontan?


Til opgave 3e)

Mit bud:

Guld kan opløses i kongevand da det er kraftigt oxiderende og det indeholder chlorid-ioner som danner et robust kompleks med guld(III), nemlig [AuCl4]^-. Er der eller andet jeg kan tilføje til opg. 3e)

Håber på respons.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2007 af frodo (Slettet)

G*(H+)=0

G*(H3O+)=G*(H2O)=-237.13 kJ/mol

Så du skal lige rette denne værdi!

Du har en reaktion, og at DG*>0 betyder blot at ligevægtskonstanten er lille.

Jeg synes faktisk at e) er et svært spørgsmål at besvare ordentligt, men man kan sige at [H+], [Cl-],[NO3-] er ret høje, hvorfor de iflg Le Chateliers princip driver reaktionen mod højre. Du kunne jo også godt af G* udregne ligevægtskonstanten, og se hvad [[AuCl4]-] er ved ligevægt, idet du kender [H+] [Cl-] [NO3-] før, da du kan undersøge hvordan kongevand fremstilles

Svar #2
15. januar 2007 af Jelly (Slettet)

#1

Kan jeg skrive således til opgave 3d)

Jeg får nu en delta G værdi på 13,28kJ/mol

Da vi har en positiv delta G-værdi betyder det at ligevægtkonstanten er lille.

Men kan jeg tilføje noget mere? tænker på argumentationen for at reaktionen ikke kan forløbe under standardbetingelserne og ved 25grader??

Til opgave 3e)
Hvor fra ved du at [H+], [Cl-],[NO3-] er høje?
Du skriver at de driver reaktionen mod højre ifølge Le Chateliers princip. Er reaktionen mod højre exotherm? Kan man skrive lidt mere om Le Chateliers princip her. Kan du uddybe Le Chateliers princip yderligere, så jeg kan få en bedre forståelse af princippet.

På forhånd tak!


Svar #3
15. januar 2007 af Jelly (Slettet)

Kan man skrive således til opgave 3e)

Guld kan opløses i kongevand da det er kraftigt oxiderende og det indeholder chlorid-ioner som danner et robust kompleks med guld(III), nemlig [AuCl4]^-. ?

Håber at nogle af jer besvarer indlæg #2

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. januar 2007 af frodo (Slettet)

når DG>0 er reaktionen ikke spontan (ligevægtskonstant < 1). SÅ er det spørgsmål besvaret.

kongevand er en blanding af konc saltsyre og konc salpetersyre (kan ikke lige huske forholdet) Men derfor er [H+], [NO3-] og [Cl-] høje.

Le chatelier siger jo bare at hvis man udfører et indgreb i systemet vil systemet modvirke indgrebet. I dette tilfælde tilsætter kongevand, hvorfor systemet vil forsøge at mindske [H+], [NO3-] og [Cl-] ved at reaktionen forløber.
Og ja det er fordi kongevand er stærkt oxiderende og komplekset er ret robust.

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. januar 2007 af Larsendrengen (Slettet)

Saltsyre:salpetersyre (begge koncentrerede) i forholdet 3:1 vol.


Det der driver reaktionen er afgasningen af NO

Skriv et svar til: Opgave 3d og 3e i eksamensættet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.