Kemi
Blandede Opgaver
16. januar 2007 af
Ole Sørensen (Slettet)
Hej, jeg sidder og læser til eksamen, og er idag stødt ind på en del problemer, som jeg håber at kunne få svar på:
Problem 1:
"Til 5 dråber af en 0,1M vandig opløsning af nikkelsulfat sættes 5 dråber 1M natriumcarbonat-opløsning. Vil den bundfase, som er fældet, når ligevægt er indtrådt, bestå af nikkelcarbonat eller nikkelhydroxid?"
Hvordan griber man dette problem an? Opløslighedsprodukter er givet.
Problem 2:
"Man ønsker at genudfælde zinkhydroxid fra en opløsning med tetrahydroxozinkat(II) = 0.01 M og [OH-] = 0,2 M. Hvor mange ml 2,0 M saltsyre skal sættes til en 100mL opløsning for at opnå "fuldstændig" fældning, og hvad er pH i den resulterende reaktionsblanding?"
Hvad er dette såkaldte "fuldstændige" fældning, og hvordan gøres i det hele taget? Opløselighedsprodukt for zinkhydroxid er givet.
Problem 3:
"Beregn en omtrentlig værdi for opløseligheden af CuS i vand under hensynstagen til fulfidionens hydrolyse."
Og her?
Syrekonstanter for hydrogensulfid er givet samt opløselighedsprodukt.
På forhånd tak!
Problem 1:
"Til 5 dråber af en 0,1M vandig opløsning af nikkelsulfat sættes 5 dråber 1M natriumcarbonat-opløsning. Vil den bundfase, som er fældet, når ligevægt er indtrådt, bestå af nikkelcarbonat eller nikkelhydroxid?"
Hvordan griber man dette problem an? Opløslighedsprodukter er givet.
Problem 2:
"Man ønsker at genudfælde zinkhydroxid fra en opløsning med tetrahydroxozinkat(II) = 0.01 M og [OH-] = 0,2 M. Hvor mange ml 2,0 M saltsyre skal sættes til en 100mL opløsning for at opnå "fuldstændig" fældning, og hvad er pH i den resulterende reaktionsblanding?"
Hvad er dette såkaldte "fuldstændige" fældning, og hvordan gøres i det hele taget? Opløselighedsprodukt for zinkhydroxid er givet.
Problem 3:
"Beregn en omtrentlig værdi for opløseligheden af CuS i vand under hensynstagen til fulfidionens hydrolyse."
Og her?
Syrekonstanter for hydrogensulfid er givet samt opløselighedsprodukt.
På forhånd tak!
Svar #1
17. januar 2007 af Kemiersjov (Slettet)
Antag at alle dråber er lige store. Hermed bliver koncentrationen (før reaktion) af Ni = 0,05 M, CO3^2- = 0,5 M
Beregn pH og find OH- koncentrationen. Beregn om Ni(OH)2 fælder ud.
Beregn CO3 ud fra pH og beregn efterfølgende, om Ni CO3 fælder ud. Simplificeret antages evt. at CO3 er 0,5 da pH > pKa og gennemfør derefter fældningsberegningen
Beregn pH og find OH- koncentrationen. Beregn om Ni(OH)2 fælder ud.
Beregn CO3 ud fra pH og beregn efterfølgende, om Ni CO3 fælder ud. Simplificeret antages evt. at CO3 er 0,5 da pH > pKa og gennemfør derefter fældningsberegningen
Skriv et svar til: Blandede Opgaver
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
