Kemi

En mærkværdig opgave!

03. februar 2007 af Suzuka (Slettet)
Hej folkens, jeg har en opgave, som jeg simpelthen ikke kan hitte. Har nemlig siddet i lang tid, og prøvet at finde ud af, hvordan jeg skal løse den, dog uden held.

Derfor spørger jeg jer, kan I hjælpe mig med denne opgave?

http://peecee.dk/?id=26406

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2007 af apandersen (Slettet)

a) Reaktionsorden:

Du plotter [A] som funktion af t ind på lommeregneren og laver lineær regression. Giver det tilnærmelsesvist en ret linje (R^2>0,95), er det en nulte ordens reaktion.

Ellers plotter du ln[A] som funktion af t og laver lineær regression. Giver det en ret linje er det en første ordens reaktion.

Ellers plotter du 1/[A] som funktion af t og laver lineær regression. Giver det en ret linje er det en anden ordens reaktion.

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. februar 2007 af apandersen (Slettet)

b) Halveringstid og hastighedskonstant:

Jeg gætter på at det er en første ordens reaktion, da de beder dig om at finde en halveringstid.

På din regressionslinje, som du fandt i opgave a (Du har sikkert fået en a-værdi og en b-værdi udgivet for linjen. Med den har du en formel for linjen) vælger du to koncentrationer, hvor den ene er dobbelt s¨å stor som den anden. Dem indsætter du i formlen og får to t-værdier ud. Forskellen mellem de to t-værdier er lig med halveringstiden.

k finder du udfra udtrykket for halveringstiden som siger:

T½=ln(2)/k dvs. k=ln(2)/T½

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2007 af apandersen (Slettet)

c)

Du isolerer t i formlen:

0,75 = 1*exp(-4,6*10^(-5)*t)

Svaret får du ud i timer.

Svar #4
03. februar 2007 af Suzuka (Slettet)

#1:

Nu har jeg prøvet med både nulte ordens reaktion, og første orden, og ved nulte får jeg dens R^2 værdi til 0,97. og når jeg følger din anden eksempel med første reaktion, får jeg en ret linje .... Underligt..

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2007 af apandersen (Slettet)

Hmmm....jeg tror det er fordi reaktionen er af første orden, men at koncentrationen ikke betyder særlig meget. Man kunne derfor også kalde det for en seudo-nulte ordens reaktion.

R^2-værdien for 0. orden bliver 0,97, mens den bliver 0,99 for 1. orden. Det tyder på at den er mere 1. orden end den er 0. orden. Jeg ville fortsætte med at regne med at den er en første ordens reaktion.

Svar #6
03. februar 2007 af Suzuka (Slettet)

#5:

Okay, men jeg forstår ikke helt, hvad du skriver i #2, altså hvordan finder jeg a,b-værdierne og koncentrationerne.

Brugbart svar (0)

Svar #7
03. februar 2007 af apandersen (Slettet)

a-værdien er hældningstallet og b-værdien er konstantleddet som du får opgivet når du laver lineær regression (Den med første orden). Et sådan regressionsprogram opgiver altid hældning og konstantled for den bedste rette linje. Dem skal du bruge.

Vi ved der gælder for en første ordens reaktion:

ln[A]=-k*t+ln[A]_0

hvor -k er lig med den a-værdi du har fået og ln[A]_0 er lig med den b-værdi du har fået.

Så udfra a-værdien du har fået kan du altså finde k (hastighedskonstanten). Så finder du halveringstiden ved at bruge formlen:

T½=ln2/k

En lidt anderledes måde at finde den på, end jeg skrev i første omgang.

Svar #8
03. februar 2007 af Suzuka (Slettet)

#7:

Okay, tak for det! Jeg skriver til dig eller i dette indlæg, hvis jeg får problemer ;)

Brugbart svar (0)

Svar #9
03. februar 2007 af apandersen (Slettet)

Det er bare i orden. Du kan også skrive til mig gennem indbakke-systemet.

Skriv et svar til: En mærkværdig opgave!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.