Kemi

Eksamenssæt opgave 2d?

11. februar 2007 af Jelly (Slettet)
Hej

Jeg har problemer med at løse opgave 2d) i følgende eksamenssæt:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Threads.aspx?id=8

Håber nogle kan hjælpe mig.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Det med fordobling af reaktionshastigheden for en temperaturstigning på 10 gr C er en grov antagelse, men i mangel af bedre informationen går den an. Reglen kan udledes ud fra kandskab til reaktioners aktiveringsenergi, og det gælder for svært mange reaktioner (ca. da)

2-propanol reagerer langsommere, da det er mere vanskeligt at komme til OH-gruppen. de to methyl-grupper sidder nemlig lidt i vejen. Dette kaldes for sterisk hindring.

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Ups og undskyld. Jeg læste lige opgaven i gennem. Du har hastigheden ved 53 gr C og 33 gr. C. Du skal derfor lave et arrehnius plot (staves vist ikke sådan) og finde k ved 23 gr C

Svar #3
11. februar 2007 af Jelly (Slettet)

Hvad mener du helt præcis med arrehnius plot....mener du ikke bare at man skal tegne en linær regression gennem de to punkter i #2?

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Arrenium plot er en linæer afbildning af sammenhængen mellem reaktionshastigheden og temperaturen. Plottet er:

ln(k)på y-aksen og 1/T på x-aksen (T er temperatur i K).


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Arrenium plot er en linæer afbildning af sammenhængen mellem reaktionshastigheden og temperaturen. Plottet er:

ln(k)på y-aksen og 1/T på x-aksen (T er temperatur i K).


Svar #6
11. februar 2007 af Jelly (Slettet)

til opgave e)

Sammenlign med den fundne værdi for hastighedskonstant ved reaktionen med ethanol.

Hvad kan jeg skrive her?

Håber på hjælp.

Svar #7
11. februar 2007 af Jelly (Slettet)

#1

2-propanol reagerer langsommere, da det er mere vanskeligt at komme til OH-gruppen. de to methyl-grupper sidder nemlig lidt i vejen. Dette kaldes for sterisk hindring.

Når du mener at det er mere vanskeligt at kommet til OH-gruppen. Mener du så at Trifluorethansyre har svære ved at komme til OH-gruppen i 2-propanol grundet sterisk hindring?

Brugbart svar (0)

Svar #8
11. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Har du fundet hastigheden ved 23 gr C?

2-propanol reagerer langsommere end 1.propanol, da OH i 2-propanol er mere vanskelig at komme til for syregruppen (de skal jo mødes for at kunne reagerer med hinanden)

Brugbart svar (0)

Svar #9
11. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Har du fundet hastigheden ved 23 gr C?

2-propanol reagerer langsommere end 1.propanol, da OH i 2-propanol er mere vanskelig at komme til for syregruppen (de skal jo mødes for at kunne reagerer med hinanden)

Brugbart svar (0)

Svar #10
11. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Undskyld dobbeltsvarene, men den reagerer så langsomt, at man ikke tror, man fik klikket på den rigtige knap!

Svar #11
11. februar 2007 af Jelly (Slettet)

#5

ln(k)på y-aksen og 1/T på x-aksen (T er temperatur i K)
gælder kun for 2.ordensreaktioner. Vi har jo tidligere konstateret at det er en 1.ordensreaktion, så derfor skal jeg afbilde ln(k) opad y-aksen og temperaturen i K udaf x-aksen?

korrekt?

Brugbart svar (0)

Svar #12
11. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

T er temperatur og ikke tid. Arrenius gælder for alle reaktioner.

Svar #13
11. februar 2007 af Jelly (Slettet)

okay...mystisk at vores kemi bog ikke har omtalt arenius.
Det vil altså stadig sige at jeg skal afbilde ln(k)på y-aksen og 1/T på x-aksen (T er temperatur i K). Troede bare det kun gjaldt for 2.ordens reaktioner.

Men hvis jeg afbilder 1/T som funktion af ln(k)får jeg ligningen:
y = 0,8248x + 0,0003

Dvs. ved en temperatur på 23grader(296,15K) vil jeg få en k-værdi på y = 0,8248*296,15 + 0,0003 = 244,264882

Jeg tager resultatet i minus først og får:
0,004093.

Er det korrekt?

Svar #14
11. februar 2007 af Jelly (Slettet)

okay...har fundet det på min kemi bog nu.

Det staves Arrhenius-ligning :D

men hældningskoefficienten er lig -E(a)/R
Så er det vel forkert udregnet eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #15
11. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Jeg har ikke regnet efter, men prov denne omskrivning af arrhneius.

ln(k1/k2) = Ea/R*(1/T2-1/T1)

Ea er aktiveringsenergien og R er gaskonstanten. På grundlag de to to første observationer beregnes Ea/R. Herefetr finder du den "bare" ved 23 gr C (husk at bruge Kelvin)

PS
1. og 2. ordens reaktioner er koncentrations ændring med tiden´ed konstant temperatur. Hastighedernes ændring med temperaturen finden ved arrhenius og aktiveringsenergien.

Svar #16
11. februar 2007 af Jelly (Slettet)

Dvs.

jeg skal nu bruge ligningen

ln (k2/k1) = -Ea/R *(1/T2 - 1/T1)
<=>
k2 = k1 * e^(Ea/R (1/T1 -1/T2)

dvs.

k2 = 1,2*10^-3 * e^ (0,8248 * (0,003377 - 0,003066) =
0,0012 = 1,2*10^-3

Hvad gør jeg galt?

Brugbart svar (0)

Svar #17
11. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Hvad har du fået k til ved 53 gr C?

Svar #18
11. februar 2007 af Jelly (Slettet)

jeg har fået k = 0,8248

Svar #19
11. februar 2007 af Jelly (Slettet)

hov..undskyld jeg har fået k = 3,9*10^-3

Svar #20
11. februar 2007 af Jelly (Slettet)

#19
altså ved 53grader


Forrige 1 2 Næste

Der er 40 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.