Kemi
reaktionsmekanisme korrekt tegnet?
19. februar 2007 af
Jelly (Slettet)
Hej,
Har set lidt på ester-dannelsen. Den syrekatalyseret reaktion går via dannelse af denne (parenteserne er grupper, der er direkte bundet til C).
R-C(=O)(OH) + H+ -> R-C(=OH+)(OH)
-> R-C+(OH)(OH)
Denne carbocation (den med C+) reagerer nu med alkoholens lone pair.
Ethylgruppen i propanol skubber elektronerne bedre ud mod alkoholen, hvor det ledige elektronpar i 1-propanol bedre kan reagere med C+ end i ethanol, da methylengruppen i ethanol ikke skubber lige så godt.
Ville lige høre følgende reaktionsmekanisme er tegnet korrekt ifølge det ovenstående:
http://peecee.dk/?id=29607
Er lidt usikker på den sidste trin.
Håber på hjælp.
På forhånd tak!
Har set lidt på ester-dannelsen. Den syrekatalyseret reaktion går via dannelse af denne (parenteserne er grupper, der er direkte bundet til C).
R-C(=O)(OH) + H+ -> R-C(=OH+)(OH)
-> R-C+(OH)(OH)
Denne carbocation (den med C+) reagerer nu med alkoholens lone pair.
Ethylgruppen i propanol skubber elektronerne bedre ud mod alkoholen, hvor det ledige elektronpar i 1-propanol bedre kan reagere med C+ end i ethanol, da methylengruppen i ethanol ikke skubber lige så godt.
Ville lige høre følgende reaktionsmekanisme er tegnet korrekt ifølge det ovenstående:
http://peecee.dk/?id=29607
Er lidt usikker på den sidste trin.
Håber på hjælp.
På forhånd tak!
Svar #2
19. februar 2007 af chrisjorg (Slettet)
Efter R-C(=OH+)(OH) så vil der på samme tid ske at pi-eletronerne på din hydroxyl-gruppe bliver givet til dit positive oxygen-atom mens at din alcohol angriber den carbocation der dannes. Dermed får du
R-C(OH)(OH)(+OH)CH2-R
En proton forlader dette molekyle men optages dernæst på den nedre hydroxylgruppe:
R-C(+OH2)(OH)-0-CH2-R
Vand udspaltes på samme tid som den anden hydroxylgruppe udspalter en proton for at gendanne dobbeltbindingen
og voilà:
R-COO-CH2-R
R-C(OH)(OH)(+OH)CH2-R
En proton forlader dette molekyle men optages dernæst på den nedre hydroxylgruppe:
R-C(+OH2)(OH)-0-CH2-R
Vand udspaltes på samme tid som den anden hydroxylgruppe udspalter en proton for at gendanne dobbeltbindingen
og voilà:
R-COO-CH2-R
Skriv et svar til: reaktionsmekanisme korrekt tegnet?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
