Kemi

Aug. 2002 opg. 1

20. februar 2007 af MinSkat (Slettet)
Er blevet en smule forvirret af alt teksten i opgaven.

Vi har tidligere oplyst en standardkurve hvor ekstinktionskoefficienten beregnes til 27,1*10^3.

c) Der fremstilles en opløsning (1) som indeholder 0,571 mg/mL af det jern(III)-holdige ferritin.
2,00 mL af opløsningen behandles, således at alle jern(III)ionerne frigøres fra ferritin og reduceres til jern(II)ioner, som derefter dannerdet farvede kompleks med stof A. Ved denne behandling fortyndes de 2,00 mL til et slutvolumen på 100 mL.
Absorbansen af den fortyndede opløsning måles til 0,98 ved 560 nm. Kuvettebredden er 1,00 cm. Den molare masse af (FeO(OH))8(FeO(H2PO4)) er 879,7 g/mol.

Ferritins molare masse er 474000 g/mol.

Beregn massen af (FeO(OH))8(FeO(H2PO4)) pr. mL i opløsning (1)
Beregn antallet af jern(III)ioner, som er indeholdt i et ferritin hulrum.


Er med på at man kan regne koncentrationen af Fe2+ ud ved hjælp af standardkurven. Her får jeg: [Fe2+] = 3,62*10^-5. Herefter beregnes stofmængden til 3,62*10^-6 mol.

Det er nu jeg går i stå - håber der er hjælp at hente!

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Som du beskriver opgaver er den ikke særlig klar, men her lidt, der evt. kan bringe dig videre.

Ekstingtionskoeffivienter har en enhed. Jeg antager den er l/(mol*cm), for så bliver koncentratinen rigtig nok 3,6*10-5 mol/l i den opløsning du måler på. Jeg antager endvidere, at det er mol Fe, der er angivet. Da måleopløsningen er fortyndet 50 gange bliver koncentrationen i opl 1 dermed 1,8*10-3 mol/l, hvilket omregnet giver 105 mg/l.

Opløsning 1 blev fremstillet så den indeholdt 571 mg/l (hvoraf de 105 mg er Fe). Hermed kan du beregne jerindholdet i dit stof til ca. 18%.

Koncentationen på 571 mg/l Ferritin kan omregnes til ca. 1,2*10-6 og koncentrationen af Fe er som tidligere beregnet til 1,8*10-3. Herefter kan du v.h.a forholdsregning beregne, hvor mange Fe'er der er pr ferritin.

Jeg ved ikke om dette er svar på dit spørgsmål, men det er sådan je læser opgaven.

Hvad er:(FeO(OH))8(FeO(H2PO4))

Hvis du skal finde koncentrationen af dette stof i opl. 1 skal du "bare" omregne koncentationen på 1,8*10-3 Mol/l Fe til ovenstående stor (der er 9 Fe i molekylet, hvorfor koncentratione er 9 gange så lav) og multiplicere med dets molmasse.

Svar #2
21. februar 2007 af MinSkat (Slettet)

Som jeg har forstået det fås at forholdet mellem det jern(III)holdige ferritin og (FeO(OH))8(FeO(H2PO4)) 1:9.

Hermed får jeg at n((FeO(OH))8(FeO(H2PO4))) = 3,62*10^-6 / 9 = 4,02 * 10^-7 mol

m((FeO(OH))8(FeO(H2PO4))) = 4,02 * 10^-7 mol * 879,7 g/mol = 3,54 * 10^-4 g

Men da det er fortyndet er dette vel massen pr. 2 mL ?

Tror ikke helt jeg er med på det med ferritins hulrum. Fordi man skal vel ikke regne koncentrationen om idet, man har beregnet den ud fra absorbansen fra den fortyndede opløsning. Så er der vel taget hensyn til dette.


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Koncentrationen af Fe er 1,8*10-3 i opl. 1. Derfor er koncentrationen af (FeO(OH))8(FeO(H2PO4)) 0,2*10-3 mol/l.

Det med hulrummene ved jeg ikke hvad der menes med, men hvis du beregnet antallet af mol Fe pr mol ferritin, bliver det til ca. 1500. Måske er det det der menes.

Svar #4
21. februar 2007 af MinSkat (Slettet)

det er jo også det samme jeg har regnet ud. men er dette massen pr. 2 mL ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Nej der er koncentrationen i mol pr ltr. Massen i 2 ml bliver da c*2*Mw/1000

nemlig mængden i mol i de 2 ml (2/1000) multipliceret med Mw for at omregne mol til gram

Svar #6
23. februar 2007 af MinSkat (Slettet)

Altså tror ikke helt jeg er med på hvad du mener her.
Jeg har jo regnet stofmængden ud. Heraf også massen, men altså du har desværre tabt mig helt. Bliver kun mere forvirret lige nu.,Troede jeg havde forstået det.

Skriv et svar til: Aug. 2002 opg. 1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.