Fysik

Balmerserien - forståes??? Håber hurtig hjælp

11. marts 2007 af arule (Slettet)
Jeg er i gang med at skrive en rapport omkring balmerserien. Men hvad går den præcist ud på (var ikke til stede ved forsøget)? Altså, det er når en elektron går fra en eller anden skal til skal n = 2.

Men hvad skal jeg skrive i teorien? Hvis i har nogen tips må i meget gerne hjælpe!

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. marts 2007 af 150972 (Slettet)

Hej med dig!

Prøv lige at kigge på det indlæg du skrev forleden dag.


Svar #2
11. marts 2007 af arule (Slettet)

Har jeg også gjort... Har også kigget lidt nærmere på det, glemte det bar inden jeg postede dette indlæg... Ups... Tror det går nogenlunde nu... Har sendt dig en besked, er du sikker på det m = 2 og ikke n??? Nogen siger det ene (i min omgangskreds) andre det andet (herinde) - men tror det herinde er det rigtige...

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. marts 2007 af 150972 (Slettet)

Jeg har sendt dig en besked. Håber du forstår den.

Jeg er sikker på at m = 2 og ikke n!

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. marts 2007 af QaZZaQ

#2
Grunden til at du hører begge dele er fordi begge dele sådan set er rigtigt.
Et hydrogenatom kan befinde sig i forskellige energi tilstande. I grundtilstanden er n=1 og det er her at elektronen er kraftigst bundet til kernen. Tilføres der noget energi til denne tilstand, kan atomet exciteres ved at elektronen bliver skubbet ud i en anden bane n=2,3,4..... I rydbergformlen beregnes bølgelængden for et elektron spring fra en stor n-værdi til en mindre (ved balmerserien er den mindre n=2).
Så der skal altså indgå to n-værdier i formlen.
Både den som elektronen ender i, og den den starter fra.

For balmerserien ender elektronen altså i orbital n=m=2 og starter fra n=3,4,5....

Så, i formlen fra dit tidligere indlæg er det altså det korrekte at sige at m=2.

Men det er altså også rigtigt at sige at balmerserien er elektronspring til tilstanden med n=2

Håber at det kunne hjælpe på, især den fysiske forståelse af m og n.

Skriv et svar til: Balmerserien - forståes??? Håber hurtig hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.