Kemi
opgave 2d og 2e)
21. marts 2007 af
Jelly (Slettet)
Hej
Jeg er stødt på 2 opgaver, det er opgave 2d og 2e)som jeg ikke kan løse i følgende link:
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer06/2006-10-1.pdf
Håber nogle kan komme med bud på de opgaver.
På forhånd tak!
Jeg er stødt på 2 opgaver, det er opgave 2d og 2e)som jeg ikke kan løse i følgende link:
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer06/2006-10-1.pdf
Håber nogle kan komme med bud på de opgaver.
På forhånd tak!
Svar #1
21. marts 2007 af Miarv (Slettet)
Produkterne til 2d har jeg uheldigvis tegnet på bilag, så jeg vil nøjes med at give et bud i tekst:
Hydrogenbromid kan foruden additionsreaktionen med safrol også adderes til eugenol og alfa-pinen.
Mit bud på 2e er:
alfa-pinen består alene af carbon og hydrogen, og er upolært da det ikke indeholder nogen polære grupper. Derfor vil de eneste intermolekylære bindinger i alfa-pinen-molekylerne være de svage London-bindinger, hvorfor alfa-pinen har et relativt lavt kogepunkt.
Campher indeholder en polær oxo-gruppe, der dog ikke kan opveje resten af molekylets store upolaritet. Den svage polaritet giver mulighed for en smule dipol-dipolbindinger molekylerne imellem, og da disse intermolekylære bindinger er stærkere end Londonbindinger er kogepunktet for campher højere end det for alfa-pinen.
Safrol er igen mere polært, og mellem safrolmolekylerne virker dipol-dipolbindingerne derfor stærkere, hvilket hæver kogepunktet.
Eugenol har også en polær tendens, men det højere kogepunkt skyldes først og fremmest at i eugenol bevirker hydroxygruppen at de relativt stærke, intermolekylære hydrogenbindinger findes molekylerne imellem og derved hæver kogepunktet.
Idet sassafrasolies fire indholdsstoffer har forskellige kogepunkter med en margin imellem de enkelte, kan stofferne isoleres fra hinanden ved destillation. Da forskellen i kogepunkterne ikke er så stor igen er det nødvendigt at anvende en destillationskolonne for at opnå en god adskillelse af stofferne, og dermed også safrol fra de øvrige. Ved at skille stofferne ved destillation kan eventuelle urenheder fraskilles i form af forløb og remans. Metoden forudsætter dog at sassafrasolies indholdsstoffer ikke danner en azeotrop blanding.
Hydrogenbromid kan foruden additionsreaktionen med safrol også adderes til eugenol og alfa-pinen.
Mit bud på 2e er:
alfa-pinen består alene af carbon og hydrogen, og er upolært da det ikke indeholder nogen polære grupper. Derfor vil de eneste intermolekylære bindinger i alfa-pinen-molekylerne være de svage London-bindinger, hvorfor alfa-pinen har et relativt lavt kogepunkt.
Campher indeholder en polær oxo-gruppe, der dog ikke kan opveje resten af molekylets store upolaritet. Den svage polaritet giver mulighed for en smule dipol-dipolbindinger molekylerne imellem, og da disse intermolekylære bindinger er stærkere end Londonbindinger er kogepunktet for campher højere end det for alfa-pinen.
Safrol er igen mere polært, og mellem safrolmolekylerne virker dipol-dipolbindingerne derfor stærkere, hvilket hæver kogepunktet.
Eugenol har også en polær tendens, men det højere kogepunkt skyldes først og fremmest at i eugenol bevirker hydroxygruppen at de relativt stærke, intermolekylære hydrogenbindinger findes molekylerne imellem og derved hæver kogepunktet.
Idet sassafrasolies fire indholdsstoffer har forskellige kogepunkter med en margin imellem de enkelte, kan stofferne isoleres fra hinanden ved destillation. Da forskellen i kogepunkterne ikke er så stor igen er det nødvendigt at anvende en destillationskolonne for at opnå en god adskillelse af stofferne, og dermed også safrol fra de øvrige. Ved at skille stofferne ved destillation kan eventuelle urenheder fraskilles i form af forløb og remans. Metoden forudsætter dog at sassafrasolies indholdsstoffer ikke danner en azeotrop blanding.
Svar #2
21. marts 2007 af Jelly (Slettet)
Tak for besvarelsen.
"Hydrogenbromid kan foruden additionsreaktionen med safrol også adderes til eugenol og alfa-pinen".
Har lidt problemer med at tegne det ovennævnte.
Kan du måske forklare el henvise til en figur hvordan man gør det?
På forhånd tak!
"Hydrogenbromid kan foruden additionsreaktionen med safrol også adderes til eugenol og alfa-pinen".
Har lidt problemer med at tegne det ovennævnte.
Kan du måske forklare el henvise til en figur hvordan man gør det?
På forhånd tak!
Svar #3
22. marts 2007 af Larsendrengen (Slettet)
2d) eugenol kan også addere HBr på samme måde som safrol gør det.
alpha-pinen addere HBr over C=C bindingen. Br vil sætte sig på det C (i C=C delen) hvor der allerede sidder en methyl gruppe. Det skyldes at reaktionen vil kører under dannelse af den tertiære carbocation, som er det mest stabile af de mulige der er. Herved fanges ionen så af Br(-) og produktet dannes.
2e) er ok som #1 har skrevet
alpha-pinen addere HBr over C=C bindingen. Br vil sætte sig på det C (i C=C delen) hvor der allerede sidder en methyl gruppe. Det skyldes at reaktionen vil kører under dannelse af den tertiære carbocation, som er det mest stabile af de mulige der er. Herved fanges ionen så af Br(-) og produktet dannes.
2e) er ok som #1 har skrevet
Skriv et svar til: opgave 2d og 2e)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
