Matematik

noget med en parbel og lastbil

16. april 2007 af Jonasmp (Slettet)
hej..

nu har jeg siddet et godt stykke tid med denne opgave uden rigtig at komme videre med den.. derfor ville jeg lige høre om der var nogen af jer kloge hoveder der kan løse den..

en tunnel har et parabeltværsnit med en højde på 4,3 m og en bredde på 20 m..

1.undersøg om en lastbil som er 2,5 meter bred og 4,0 m høj kan køre gennem tunnelen.

2. Bestem den største bredde en vej i tunnelen kan have, hvis højden over vejen skal være mindst 3,2 m.

håber på lidt hjælp.. på forhånd tak!!

hilsen Jonas..

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. april 2007 af Nicklas.sk (Slettet)

1. Prøv at tegne ind i et koordinatsystem. Så er det straks lettere at se. Brug enheden m.

2. find f(x)=3,2

Svar #2
16. april 2007 af Jonasmp (Slettet)

jaer.. men der er også en tegning af det skidt der i et koordinatsystem. men jeg kan stadig ikk finde ud af det..

så kunne godt tænke mig lidt mere hjælp??

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. april 2007 af filleellif (Slettet)

Du kalder parablen f(x). Denne kan findes ved at sige f(x)=a(x-10)(x+10)=ax^2-100x. f(0) er kendt, og a kan findes.

1. Hvis lastbilen kører i midten af tunnelen, skal f(1,25)>4 for at lastbilen kan være der. Dette er tilfældet!

2. Du finder løsningen til f(x)=3,2 som #1 også sagde. Løsningen angiver den ene vejbanes bredde. De modkørende har en lige så bred vej at køre på.

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. april 2007 af filleellif (Slettet)

Rettelse. f(x)=ax^2-100a

Svar #5
16. april 2007 af Jonasmp (Slettet)

mange tak for hjælpen..

men jeg forstår bare ikke helt hvad du mener med at f(0) er kendt og a kan findes.. og hvordan er du kommet frem til at f(1,25)>4??

Skriv et svar til: noget med en parbel og lastbil

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.