Matematik

Løsninger af ligning?

28. april 2007 af LiL-H (Slettet)
Der er givet: f(x) = -x^2 + 6x - 3 = c

For hvilke værdier af tallet c har ligningen f(x) = c

a) Ingen løsninger? b) en løsning? C) to løsninger?


Jeg forstår slet ikke opgaven. Håber at der er nogen, der kan lede mig på rette spor.

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2007 af Osram (Slettet)

Se på andengrads ligningen

Så kan du se for hvilke værdier af c diskriminanten er hhv. 0 mindre end 0 og større end 0.

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. april 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Hvis 6x+c er mindre end 0 er der ingen løsninger. Hint: skriv ligningen som:
x^2 + 6*x - 3 - c =0, så får du

x1 = 3- (6+c)^½

x2 = 3 + (6+c)^-½

så 6 + c skal være støøre eller lig ´0, hvis du arbejder indenfor de reelle tal.

Svar #3
28. april 2007 af LiL-H (Slettet)

Hmm.. Jeg forstår det stadig ikke.

Altså, skal jeg udregne diskriminanten? Og hva så derefter?

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. april 2007 af Osram (Slettet)

Diskriminanten fortæller hvor mange rødder et andengradspolynomium har. Dvs. f.eks. hvor mange løsninger der er til:

Og dermed også hvor mange løsninger der er til
.

I dette tilfælde har du

Her ser man så på, hvornår 24-4c er hhv. lig 0 større end 0 og mindre end 0.

De tre tilfælde:

Altså har ligningen 2 løsninger.

Altså har ligningen 1 løsning.$">

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. april 2007 af sigmund (Slettet)

#3,

At løse den givne ligning svarer til at løse den andengradsligning, der er givet i #1. Antallet af løsninger til ligningen forudsiges ved at se på diskriminanten. Når denne er mindre end 0 er der ingen løsning; når den er 0 er den én løsning og når den er større end nul er der to løsninger.

I det konkrete tilfælde er diskriminanten (d) afhængig af c. Du skal altså løse a) uligheden d0. Dermed finder du de c-værdier, der giver ligningen a) ingen løsning, b) én løsning og c) to løsninger.

Jeg håber, det er klarere nu. Eller må du skrive igen.

Svar #6
28. april 2007 af LiL-H (Slettet)

Det er helt klart nu. Mange tak skal I ha'.

Skriv et svar til: Løsninger af ligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.