Matematik

Omkostninger

10. maj 2007 af Nedergaard999 (Slettet)
En Virksomhed fremstiler en vare. Omkostningerne O(x) ved fremstilling af x tons pr. uge af denne vare er givet ved

O(x)= x^3 - 30x^2+500x+30

Hvor O(x) er udtrykt i en møntenhed, som er underordnet i denne forbindelse. Den producerede varemængde kan sælges til en fast pris på 308 pr. ton.

Opg: A

Bestem det antal tons, som virksomheden skal fremstille pr.uge, hvis fortjenesten skal være maksimal?

Ja, det er opgaven håber i vil hjælp jeg ved ikke rigtig hvor jeg skal starte?

På forhånd tak:)

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2007 af sigmund (Slettet)

Du skal maksimere O(x), dvs. finde maximum af funktionen O. Det gøres ved at undersøge den afledte, O'(x). Der, hvor O'(x)=0, er der et ekstremum, dvs. enten et maksimum eller et minimum. Hvilket punkt der er maksimum, og hvilket der er minimum, kan du finde ved indsætning i forskriften for O.

Ved du nu, hvor du skal starte?

Svar #2
10. maj 2007 af Nedergaard999 (Slettet)

Hvad skal jeg sætte ind? jeg kan ikke få det til at give noget, tilsidst vil lommeregner ikke mere .. ? Eller den vil nok godt men ved ikke hvordan jeg sætter det ind:)

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. maj 2007 af Sansnom (Slettet)

#1 er desværre ikke korrekt.

Du skal maksimere fortjenesten. Lad os kalde den for f(x). Du kender omkostningerne O(x) og Indtægten I(x)=308x

Heraf ses, at fortjenesten er
f(x)= I(x)-O(x) = 308x - x^3 - 30x^2+500x+30

For hurtigt at finde løsningen, tegner du grafen for f(x) på din grafregner. Her skal du lege lidt med vinduet, f.eks. 0 til 20 på x-aksen og 0 til 5000 på y-aksen. På denne graf skulle det være til at se, at fortjenesten f(x) er maksimal, når x er lidt over 9.

Desværre er det ikke godt nok til at udregne løsningen. I maksimum har grafen en hældning på 0, så du skal løse f´(x)=0. Differentier derfor f(x) og løs så f'(x)=0 (det bliver en andengradsligning).


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. maj 2007 af Sansnom (Slettet)

Doh, der mangler selvklart en parentes i mit forrige indlæg. Der skulle stå

f(x)= I(x)-O(x) = 308x - (x^3 - 30x^2+500x+30)

Toppunktet er nu i x=16 (ses vist bedst med vinduet fra 0 til 20 i x og -1000 til 1000 i y.


Svar #5
13. maj 2007 af Nedergaard999 (Slettet)

okay. mange tak, så er jeg med .. :)

Skriv et svar til: Omkostninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.