Kemi
MnO4- i overskud
30. maj 2007 af
petse (Slettet)
12 H+ + 5 C7H8O2 + 4 MnO4- -> 5 C7H6O3 + 4 Mn2+ + 11 H2O
Stof A -> Salicylsyre
Ved en syntese af salicylsyre blandes 2,0 g salicin med 100 mL 0,2 M KMn=4, og der tilsættes svolvsyre. Reaktionsblandingen koger under tilbagesvaling. Efter endt reaktion og oprensning er der fremstillet 0,65 g salicylsyre.
Vis, at der er MnO4- i overskud.
Stof A -> Salicylsyre
Ved en syntese af salicylsyre blandes 2,0 g salicin med 100 mL 0,2 M KMn=4, og der tilsættes svolvsyre. Reaktionsblandingen koger under tilbagesvaling. Efter endt reaktion og oprensning er der fremstillet 0,65 g salicylsyre.
Vis, at der er MnO4- i overskud.
Svar #1
30. maj 2007 af mathon
100 mL 0,2 M MnO4^- indeholder 100mL*0,2mmol/mL =
20 mmol = 20*124mg=2480mg = 2,48 g
4 mmol MnO4- ækvivalerer 5mmol C7H8O2 og 5 mmol C7H6O3
4*118,938 mg MnO4- ækvivalerer 5*124 mg og 5*138 mg C7H6O3
475,752 mg MnO4- ækvivalerer 620 mg C7H8O2 og 690 mg C7H6O3
475,752 g MnO4- ækvivalerer 620 g C7H8O2 og 690 g C7H6O3
2/620*475,752 g MnO4- ækvivalerer 2 g C7H8O2 og 2/620*690 g C7H6O3
1,53 g MnO4- ækvivalerer 2 g C7H8O2 og 2,23 g C7H6O3
0,65 g C7H6O3 ækvivalerer 1,53/2,23*0,65 MnO4-
0,65 g C7H6O3 ækvivalerer 0,45 g MnO4-
der er således et teoretisk overskud af MnO4- på (1,53-0,45)g = 1,08 g
Skriv et svar til: MnO4- i overskud
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
