Matematik
tangent til cirkel
31. maj 2007 af
hamlet (Slettet)
Hej jeg er gået lidt i stå med denne opgave:
I et koordinatsystem har en parabel ligningen y=x^2
Bestem en ligning for tangenten t til parablen i p(1;1)
Denne har jeg udregnet til: t: y=2x-1
En cirkel har ligningen: x^2+y^2-4x+4y+3 = 0
Bestem centrum og radius for cirklen.
Disse har jeg fået til: C(2;-2) og r=v(5)
Så spørges der:
Vis, at parabeltangenten t også er tangent til cirklen.
hvordan gør man det? På forhånd tak:)
I et koordinatsystem har en parabel ligningen y=x^2
Bestem en ligning for tangenten t til parablen i p(1;1)
Denne har jeg udregnet til: t: y=2x-1
En cirkel har ligningen: x^2+y^2-4x+4y+3 = 0
Bestem centrum og radius for cirklen.
Disse har jeg fået til: C(2;-2) og r=v(5)
Så spørges der:
Vis, at parabeltangenten t også er tangent til cirklen.
hvordan gør man det? På forhånd tak:)
Svar #1
31. maj 2007 af -Zeta- (Slettet)
Hvis linjen skal tangere cirklen, må afstanden fra centrum til linjen være lig cirklens radius, og det er nemt at undersøge, hvis du kender en formel for punkt-linje-afstand.
Svar #2
31. maj 2007 af -Zeta- (Slettet)
Eller hvis en ligning er tangent til cirklen, må den have netop et røringspunkt med cirklen. Dette kan du vise ved at sætte linjens y-værdi ind i cirklens, og vise at den ligning der opstår kun har en løsning.
Skriv et svar til: tangent til cirkel
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
