Fysik

Skraaplan, hastighed og tid

20. juni 2007 af Søren_B (Slettet)
Jeg ar en kugle, som bevaeger sig ned ad et skraaplan. Jeg har fundet et udtryk for dennes acc., og skal finde ud af, hvor laenge den er om at tilbagelaegge afstanden d, som er ubekendt. Det samme er tiden t. Er der en maade at kunne finde den paa?

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juni 2007 af ABreine (Slettet)

Hvad er udtrykket?

Svar #2
20. juni 2007 af Søren_B (Slettet)

Det er første opgave i følgende link:

http://www.gfy.ku.dk/~pditlev/fysik11/eksamensopgaver/jan2004/fysik11_2004.pdf

Jeg er nu nået til at skulle finde vinklen.

Min idé var at finde ud af, hvor længe kuglen er om at tilbagelægge afstanden, og benytte tiden t til at finde strækningen for klodsen, og dermed benytte s = ½*a*t^2, hvor a = g*sin(theta) for klodsen.

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. juni 2007 af mathon


ved konstant acceleration a = g*sin(alfa),

hvor
a er accelerationsvektoren [m/s^2]
g er tyngdeaccelerationen
alfa er skråplanets vinkel med vandret

gælder:

2*a*delta_s = v^2 - vo^2,
eller

delta_s = [v^2-vo^2]/(2a)

hvor
delta_s = d
v er hastigheden til det tidspunkt hvor d er tilbagelagt [m/s]
vo er begyndelseshastigheden [m/s]


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. juni 2007 af mathon


formlen fås af:

1) a = (v-vo)/t

delta_s = (v+vo)/2*t, eller

2) 2*delta_s = (v+vo)*t

1) og 2) multipliceres:

2*a*delta_s = (v-vo)(v+vo) = v^2-vo^2

2*a*delta_s = v^2-vo^2


Svar #5
20. juni 2007 af Søren_B (Slettet)

Jeg kender jo ikke hastigheden.

Svar #6
20. juni 2007 af Søren_B (Slettet)

Jeg kan finde et udtryk for tiden for begge scenarier og sætte dem lig hinanden, men jeg ender jo op med ikke at kende alle størrelser?

Skriv et svar til: Skraaplan, hastighed og tid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.