Fysik

Potentiel / kinetisk energi spørgsmål

10. juli 2007 af Mageed007 (Slettet)
Hej alle sammen
Hvordan kan man finde ud af hvor højt oppe en sten kan komme op i vejret.
Fx: Hvis jeg kaster en mursten med 6,5 m/s, hvor højt så i luften kan den komme op.
Har tyngdeaccelarationen en indflydelse på det eller andet...
Er der evt en der har en bred erfaring omkring fysik C.
Ps. Det er ikke muligt at kaste en mursten med 6,5 m/s med håndkraft derfor er det jo et eksempel =).

Hilsen Martin

Svar #1
10. juli 2007 af Mageed007 (Slettet)

Kan i lærer mig hvordan man fx kan regne sådanne opgaver ud.. =)

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. juli 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Der findes en formel, der beskriver parabelbanen, som genstanden tager, men hvis du blot skal vide, hvor højt genstanden når op, så kan du betragte disse to formler, den ene for afstanden som funbktion af tiden S = S(t) og den anden som hastigheden som funktion også af tiden V = V(t):

S = 1/2*g*t^2 og v = g*t.

Når du eliminerer t af den første ligning ved at indsætte værdien for t fra den anden, får du kastehøjden:

S = 1/2*g*v^2/g^2 -> S = v^2/2*g

Så sætter du bare dine værdier ind i formlen.

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juli 2007 af Erik Morsing (Slettet)

De tre vigtige formler, når vi taler den slags bevægelser er som grundformler:

S(t) = S0 +1/2*a*t^2´, der differentieret giver:

dS/dt = v(t) = v0 + a*t, og

d(2)S/dt^2 = dv/dt = a

Når vi snakker legemer der falder under påvirkning af jordens tyngdekraft, så erstattes a med g = 9,82m/s^2 ved jordoverfladen.

Her har du de vigtigste formler foruden den jeg skrev om (parabelligningen) i mit første indlæg.

Og så skal du huske, at der er tale om vektorligninger. En vektorligning er det samme som tre skalære ligninger.

Er der noget af det, jeg har skrevet, som du ikke forstår, så læs om det først...





Svar #4
10. juli 2007 af Mageed007 (Slettet)

Taak for dit svar, forstod ikke helt det i indlægget #2

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. juli 2007 af Erik Morsing (Slettet)

OK, men den potentielle enrgi er m*g*h.
Eksempel h = 20 meter (der hvor genstanden standser og begynder at falde igen regnet fra dit udgangspunkt for eksempel jordhøjde, g = 9,82 m/s^2 og m = 10 kg. Så kan du regne din potentielle energi ud.
Lige inden den igen rammer jorden er al den potentielle energi omsat til kinetisk energi:
1/2*m*v^2.
Da du nu har:
m*g*h = 1/2*m*v^2 ser du for det frste, at m kan forkortes væk, dernæst finder du hastigheden af denne ligning som v = kvadratroden af (2*g*h). Regn selv efter.

Den formel, jeg talte om først er denne her: LIGNING !
y = tan(theta)*x-(g/(2*(v0*con(theta))^2) * x^2.

FDet er bevægelsesligningen, hvor vi har elimineret t fra ligningen
v(y)=v0*sin(theta0)-g*t
Den kan du finde i din bog. Du (forhåbentlig) kan se, at ligning 1 fremstiller en parabel

Brugbart svar (0)

Svar #6
11. juli 2007 af mathon


E_mek = (1/2)m*v^2 + m*g*h

(1/2)m*vo^2 = (1/2)m*0^2 + m*g*H

(1/2)m*vo^2 = m*g*H

(1/2)*vo^2 = g*H

H = (1/(2g))*vo^2

H = (1/(2*9,81*m*s^(-2)))*vo^2

H = (1/(2*9,81*m*s^(-2)))*(6,5*m*s^(-1))^2
...


Svar #7
11. juli 2007 af Mageed007 (Slettet)

Mange taak til jer, nu er den mere forståeligt. =)

Skriv et svar til: Potentiel / kinetisk energi spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.