Matematik
Opgave... Hjælp
19. september 2007 af
solsikke (Slettet)
Hej, er der et klogt hoved der kan hjælpe mig her? Jeg kan ikke finde ud af at lave opgave c.
Når man opvarmer en jernstang bliver den lidt længere. ved et forsøg har man målt udvidelsen af en o,50 meter lang jernstang. en opvarmning på 80 grader celsius førte til en forlængelse på 0,47 mm. Man kan gå ud fra at forlængelsen y er proportional med temperaturstigningen x.
a) Udregn proportionalitetsfaktoren:
y/x = a 0,47/80 = 0,005875.
b) opstil en ligning for sammenhængen:
y= 0,005875*x
En 20 meter lang jerbaneskinne opvarmes 50 grader
c) hvor meget udvider jernbaneskinnen sig?
????
Når man opvarmer en jernstang bliver den lidt længere. ved et forsøg har man målt udvidelsen af en o,50 meter lang jernstang. en opvarmning på 80 grader celsius førte til en forlængelse på 0,47 mm. Man kan gå ud fra at forlængelsen y er proportional med temperaturstigningen x.
a) Udregn proportionalitetsfaktoren:
y/x = a 0,47/80 = 0,005875.
b) opstil en ligning for sammenhængen:
y= 0,005875*x
En 20 meter lang jerbaneskinne opvarmes 50 grader
c) hvor meget udvider jernbaneskinnen sig?
????
Svar #1
19. september 2007 af Erik Morsing (Slettet)
Der gælder L(T)=Lo*(1+a*delta T), a er den lineære udvidelseskvotient, forlængelsen er altså Lo*a*delta T, delta T er temperaturforskellen
Svar #3
19. september 2007 af Erik Morsing (Slettet)
Jeg vil anbefale dig at bruge den generelle formel for udvidelsen i stedet for noget med x og y.
L(T) er længden af jernstangen ved temperaturen T
a er udvidelseskvotienten for jern
delta T er temperaturforskellen (T2-T1), hvis du starter med temperaturen T1 og slutter med temperaturen T2 (opgives i Kelvin)
L(T) er længden af jernstangen ved temperaturen T
a er udvidelseskvotienten for jern
delta T er temperaturforskellen (T2-T1), hvis du starter med temperaturen T1 og slutter med temperaturen T2 (opgives i Kelvin)
Skriv et svar til: Opgave... Hjælp
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
