Matematik

Lave en forskrift

25. september 2007 af BattYx (Slettet)
Hey. Jeg er lidt forvirreret over en opgave.

Det drejer sig om et firma der reparere computere.
De skal bruge 5.000 kr. til hardware for at reparere en computer.

Så har de nogle faste omkostninger på 30.000 kr.


Så skal man bestemme en ligning for at finde hvor mange computere de har repareret, når de har en samlede udgift på 120.000 kr.

Og ikke en beregning! :b

Nogen der kan hjælpe?
Jeg aner simpelthen ikke hvordan jeg skal stille ligningen op. :S


Svar #1
25. september 2007 af BattYx (Slettet)

Ups. Jeg mener self. "Lave en ligning"

Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2007 af Molle (Slettet)

y = 5000x + 30000

y = samlet udgift
x = antallet af computere, man har repareret på.

For at finde antallet af computere, hvis de har brugt 120.000 kr. kan du indsætter y = 120000 og isolere x.

Svar #3
25. september 2007 af BattYx (Slettet)

Kan du forsætte på det ? :b
For det er det jeg ikke helt aner. Har også fundet frem til :
f(x) = 5000x + 30000

Men videre derfra. Hvordan skal de forskellige tal placeres i en ligning? Det skal lige siges jeg aldrig fik lært at regne ligninger helt rigtigt da jeg blev opereret i den periode vi havde om det :(
Men har fået lidt med om hvordan man regner dem, bare ikke at sætte dem op :S

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. september 2007 af josemaria (Slettet)

Resultatet af ligningen skal blive: 120.000
Så ved vi at "noget" skal give 120.000. Oveni det "noget" skal der lægges 30.000kr til.
Vores ligning hedder nu:

x+30.000=120.000

Vi får at vide at det koster 5000kr at lave én af disse "noget". derfor:

(5000*x)+30.000=120.000

- som gerne skulle blive dit resultat ..

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september 2007 af josemaria (Slettet)

Lidt for langsom #4. Sorry.

Svar #6
25. september 2007 af BattYx (Slettet)

Ok, jeg takker mange gange!
Det var stor hjælp for mig. Ikke kun for opgaven men også for mig selv ;)
Tusinde takker !

Brugbart svar (0)

Svar #7
25. september 2007 af Molle (Slettet)

Du skal indsætte y = 120.000 for det er de samlede omkostninger.

y = 5000x + 30000

120000 = 5000x + 30000

Når man løser en ligning isolerer man først leddene med x på den ene side, og led uden x på den anden side. Et led er det, der adskilles af plusser og minusser.
Vi kan isolere led uden x på venstre side og led med x på højre side (der står det jo i forvejen) ved at trække 30000 fra på begge sider af lighedstegnet.

120000 - 30000 = 5000x + 30000 - 30000
Så går 30000 nemlig ud på højre side og leddet med x står alene (dvs. det er isoleret).
120000 - 30000 = 5000x
Vi udregner venstre side:
90000 = 5000x

Nu er led uden x på venstre side og led med x på højre. For at få x til at stå alene kan vi nu dividere med 5000 på begge sider af lighedstegnet.

90000/5000 = (5000x)/5000
18 = 1x

x = 18

Svar #8
25. september 2007 af BattYx (Slettet)

Yes !
Tusinde takker for alle inputs allesammen :b

Så var mine beregninger rigtige :b

Skriv et svar til: Lave en forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.