Fysik

Boyle-Mariottes lov

02. november 2007 af kaspx (Slettet)
Jeg har uploaded en opgave, som giver mig lidt problemer.

http://peecee.dk/index.php?lid=1&aid=1&pid=2&loadid=76259

I opgave a1 må trykket ved vandret være lig p_0? Når åbningen vender op af øges trykket af den ovenfor liggende mængde kviksølv? Og når den åbne ende vender ned af så vil jeg jo mene at kviksølvet bare løber ud? :)

Opgave b mener jeg at kunne løse når jeg er mere sikker på opgave a.

På forhånd tak for hjælpen!

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2007 af mathon

se
http://peecee.dk/index.php?id=76288

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. november 2007 af mathon

uddybning:

p1*V1 = p2*V2

p1*L1*A = p2*L2*A, hvor A er glasåbningens konstante, cirkulære tværsnitsareal
og dermed

p1*L1 = p2*L2

Svar #3
03. november 2007 af kaspx (Slettet)

Mange tak for dit uddybende svar! Lige et tillægsspørgsmål:

Jeg kan godt delvist forstå hvorfor P_Hg fratrækkes P_0 når åbningen vender nedad, da kviksølvet trykker på luften uden for og derved giver mindre tryk inde i røret. På den anden side synes jeg dog stadig, at kviksølvet blot vil løbe ud?

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. november 2007 af mathon

"Jeg kan godt delvist forstå hvorfor P_Hg fratrækkes P_0 når åbningen vender nedad, da kviksølvet trykker på luften uden for og derved giver mindre tryk inde i røret".

da Hg-strengen står stille er den indespærrede luftmængdes tryk lig trykket udefra, dvs. po-p_Hg.


"På den anden side synes jeg dog stadig, at kviksølvet blot vil løbe ud?"

Hg'en løber ikke ud.
Ta' en tom sodavandsflaske. Fyld den HELT med vand. Fra din A4-blok klipper du et lille stykke papir ud. Det skal kunne dække helt for flaskehalsens åbning. Læg papiret over. Lad det fugte lidt. Hen over en vask vender du forsigtigt flasken med mundingen nedad. Papiret bliver trykket op mod flaskehalsen og vandet løber IKKE ud ad flasken.

Luftens tryk kan holde en 10 m vandsøjle oppe svarende til 76 cm Hg, så det kan sagtens holde den "bitte" Hg-streng oppe!!!

Svar #5
03. november 2007 af kaspx (Slettet)

Ok, det hjalp på min forståelse :) Men hvis man laver forsøget med Hg, så skal der vel også papir el.lign. som afdækning? Det har jo større densitet end luft og vil ryge ud hvis der ikke afdækkes?

Skriv et svar til: Boyle-Mariottes lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.