Matematik

Løs ligningen

04. november 2007 af Turk899 (Slettet)
Hvordan løses denne ligning?:

( (x^3) / (10-5x) ) = x

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2007 af Erik Morsing (Slettet)

1) x forskellig fra 2, 2) gang igennem me nævneren, 3) saml leddene på venstresiden og sæt x udenfor en parantes, 4) du får nu et produkt, der skal være 0, så kan du se dig ud af resten...

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2007 af Isomorphician

isoler x'erne og brug nulreglen.

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. november 2007 af Eskil (Slettet)

Det gør den ved at man ganger med 10-5x på begge sider, hvorefter man samler alle x på den ene side af lighedstegnet. Her skal man antage, at 10-5x ikke er nul - ellers må man ikke gange med det i en ligning.

(Hvis 10-5x=0 så har den oprindelige ligning nemlig ingen mening!)

Så konstaterer man, at der er tale om en 3.gradsligning, men ved at konstatere, at 0 er rod i polynomiet, kan man reducere det til et 2.gradspolynomium.

Svar #4
04. november 2007 af Turk899 (Slettet)

kan virkelig ikke få det til at passe ..
kan nogen vise mig trin for trin?

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. november 2007 af mathon

((x^3)/(10-5x)) = x og x forskellig fra 2

divider med x på begge sider


((x^2)/(10-5x)) = 1

gang med (10-5x) på begge sider

x^2 = 10-5x

x^2 + 5x - 10 = 0

x1 = (-5-sqr(65))/2 og x2 = (-5+sqr(65))/2

Skriv et svar til: Løs ligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.