Matematik

optimering, hurtigt hjælp plz

07. november 2007 af Gufhan (Slettet)
Hey alle
Ok så, jeg ska lave nogle opgaver / fremlægge nolge opgaver om optimering og jeg fatter ikke det store af det, så jeg håber nogen herinde kan "løse" opgaven for mig ;)
Opgaven:
Nogle små papkasser skal fremstilles, så længden er 1,5 gange bredden. KAsserne skal rumme 5dm^3. AF hensyn til styrken foldes de så der bliver 2 lag pap i top og bund af kassen.
-Hvad skal målene på kassen være hvis forbruget af pap skal være så lille som muligt?

Håber i kan hjælpe mig :D

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2007 af mathon

V = 5 = h* b*(1,5*b) = h*1,5*b^2

h*1,5*b^2 = 5

h = 5/(1,5*b^2) = 10/(3b^2)

overfladen:
låg + bund: 4*(b*1,5b) = 6b^2
smalsider: 2*(h*b) = 2hb
bredsider: 2*(h*1,5b) = 3hb

samlet overflade Ov = 6b^2 + 5hb

hvori udtrykket for h substitueres:

Ov = 6b^2 + 5hb = 6b^2 + 5(10/(3b^2))b

Ov(b) = 6b^2 + 50/(3b)

ekstrema findes,
hvor

Ov'(b) = 0

Ov'(b) = 12b - 50/(3b^2)

12b - 50/(3b^2) = 0

12b = 50/(3b^2)

12b*3b^2 = 50

36b^3 = 50

b^3 = (50/36)

b = (25/18)^(1/3) = 1,11572

fortegnsvariation for Ov'(b):
for x<1,11572 er (Ov'(b))<0, hvorfor Ov(b) er monotont aftagende
for x=1,11572 er (Ov'(b))=0, hvorfor Ov(b)har vandret tangent
for x>1,11572 er (Ov'(b))>0, hvorfor Ov(b)er monotont voksende

hvorfor
Ov(b) har minimum for b = 1,11572, dvs.

det mindste papforbrug er for
bredden b = 1,11572 dm = 11,1572 cm = ca. 11,2 cm
længden 1,5*11,1572 cm = 16,7358 cm = ca. 16,7 cm

Svar #2
07. november 2007 af Gufhan (Slettet)

i din opgave bruger du bogstavet h, men du mener vel længden ik ? og hva er fortegnsvaration for Ov'(b) for noget, hvis du gider hurtigt forklarer det, da jeg skal fremlægge denne opgave i morgen :S

på forhånd tak, og tak for svaret allerede ;)

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. november 2007 af mathon

h er kassens højde

fortegnsvariation for Ov'(b) er fortegnsvariationen for Ov(b) differentieret, som benyttes til bestemmelse af monotoniintervaller for Ov(b) - dvs. hvor Ov(b) er aftagende og voksende

Svar #4
07. november 2007 af Gufhan (Slettet)

men i opgaven oplyses længden? altså må din "højde" være svarende til når opgave snakker om længden eller hvaD?

Svar #5
07. november 2007 af Gufhan (Slettet)

og hva mener du med ekstrema findes? er det et andet ord for det eller? :D
ja undskyld jeg ik fatter så meget af det her ;)

Skriv et svar til: optimering, hurtigt hjælp plz

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.