Fysik

Tricky opg. om en kælk med en ikke konstant masse

12. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)
OPGAVEN
En pige sidder på en kælk i en frossen sø. På kælkens lad har hun snebolde på 250 g hver. Kælken vejer 100 kg inkl. pige og snebolde.
Hun begynder nu at kaste sneboldene bagud med 5 s mellerum. Hvor lang tid tager det, før kælken har en hastighed på 2 m/s?
Antag, at der ikke er nogen gnidning mellem kælken og søen.

Jeg er rimelig meget på herrens mark med denne opgave... jeg skal vel tage højde for, at massen af kælken forsvinder med 0,25kg/5 s= 0,05 kg/s. Men derudover ved jeg ikke hvad jeg skal...

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2007 af M_Malling (Slettet)

Jeg tror du skal regne ud hvor meget energi der skla til for at nå 2m/s.
Så skal du finde ud af hvor meget energi det giver at smide sneboldene bagud og så eller se hvor mange der skal til for at nå de 2m/s.

Svar #2
12. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Sorry, mangler at skrive en oplysning: Sneboldene kastes, så de har en hastighed på 0,5 m/s!

Svar #3
12. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

#1
Nu har jeg sidder lidt med dit forslag. Hvis jeg følger det, så vil den påkrævede energi til at bevægre kælken være givet ved E_kin = ½mv^2.
MEN masse aftager jo med 0,05 kg/s, så det kan jeg jo ikke bruge!
Jeg bliver nødt til at tage højde for, at massen ikke er konstant!

Andre bud?

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. november 2007 af blackduck (Slettet)

Mit bud:

Find ud af hvor meget kinetisk energi der skal tilføres snebolden for at kaste dem afsted med en hastighed på 0,5 m/s. Jeg får det til 0,03125N.
Overvej dernæst hvor meget hastigheden stiger ved den n'te snebold. Det er den samme kinetiske energi der tilføres kælken, men den har en anden masse:

Svaret er så givet ved at finde det n, for hvilket arealet under grafen for v er større end eller lig med 2. Jeg får det til 76 snebolde.

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. november 2007 af blackduck (Slettet)

hov, der var jeg lidt for hurtig. Brøken inde i kvadratrodstegnet skal lige vendes om...

Svar #6
12. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Min lommeregner kan ikke integrere sqrt(0,03125/(½(100-0.250n))).

Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår det. Prøver lige at se på det og vender så tilbage.

Svar #7
12. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

#6 Fandt ud af lommeregneregneren, men kunne du evt. forklare ligningen bedre? Jeg forstår du har sat E_kin(snebold)=E_kin(kælk), hvor v er en funktion af antallet af de kastede snebolde, men jeg forstår ikke hvorfor de skal sættes lig hinanden.

Tak for din hjælp! :p

Svar #8
12. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Hov "#6" skal bare væk!

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. november 2007 af sheaf (Slettet)

#4
Nej, den kinetiske ernergi er jo ikke bevaret. I starttilstanden er den kinetiske energi nul. I sluttilstanden er den samlede kinetiske energi af snebolde og kælk positiv.

#0
Brug impulsbevarelse. Lad index i, i E N, betegne tilstanden efter kast nummer i. Impulsbevarelse giver så

M_(i-1)v_(i-1) = M_i*v_i - ms*vs

hvor M_i er kælkens masse efter i'te kast (M0 = 100 kg), v_i kælkens fart efter i'te kast og ms, vs masse og fart af een snebold.

Der skal ikke integreres, da der ikke er tale om en kontinuerligt foregående process. Kastene er diskrete og hastighedsbidragene skal summeres.

En meget hastig udregning med udgangspunkt i de oplyste størrelser giver at der skal kastes 321 snebolde, svarende til 320 mellemrum af 5 s varighed, eller 16 s. Den resterende masse af kælken er da under 20 kg, så med mindre pigen vejer mindre end 20 kg er situationen ikke løsbar. Men check selv udregningerne; det gik som sagt meget hurtigt.

Tanken er at vise hvordan en raket virker. En raketmotor slynger i princippet "snebolde" ud på samme måde som pigen. Blot er sneboldene gasmolekyler og deres fart er i størrelsesordenen 2.5 - 3.5 km/s.

Svar #10
13. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Hej, og mange tak for svaret.

Opgaven indgik i en aflevering som vi skulle aflevere i dag. Men der var ingen der rigtig kunne finde ud af den nævnte opgave (de fleste kunne ikke finde ud af det, nogle prøvede og fik forkert resultat).
Så vi spurgte vores lærer hvordan man løser den, og han måtte så erkendeat man skulle bruge "raketligningen", som vi ikke har lært om (#9, så din sidenote omkring raketter er helt korrekt antaget)! Fordi opgaven er lavet til et andet hold...

Riemann (fra SP) lavede et program, hvor han brugte samme tankegang som #9. Han fik resultatet til 393 snebolde, dvs. et massetab på 98,25 kg og en slutmasse på 1,75 kg.
Hvia man bruger raketligningen, får man en slutmasse på 98,17 kg, så de 393 snebolde lyder korrekt (sikkert en afrundingsfejl ved antal snebolde.)

Hvis I er interesserede, så er raketligningen
v_slut = u*ln(m_0/m_slut)
hvor v_slut er rakettens sluthastighed, u er brændstoffets hastighed i frohold til raketten (antages konstant), m_0 er rakettens startmasse inkl. brændstof og m_slut er rakettens slutmasse.

Tak for hjælpen til jer begge alligevel.

Brugbart svar (0)

Svar #11
13. november 2007 af Riemann

Mit program er lavet på samme måde som foreslået i #9.

Her er koden (python-kode, som ligner pseudo-kode ret meget!):

_______________
M=100.
m=0.25
v=0.
t=0.

while v<2.0001:
M=M-m
dv=m*0.5/M
v=v+dv
t=t+5.

print t/5.,t,M
_______________

Når programmet har kørt printes (antal snebolde, tid, Masse tilbage).

Svar #12
13. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Hovsa, man får self. et massetab på 98,17 kg og en slutmasse på 1,83 kg, må det være.

Brugbart svar (0)

Svar #13
13. november 2007 af Riemann

#11
De 4 linier efter "while" skulle have været indrykket, men mine indrykningstegn blev spist af forumet...

Skriv et svar til: Tricky opg. om en kælk med en ikke konstant masse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.